Na generalnoj probi
41

Predstavnik Francuske prekinuo nastup da bi poslao poruku mira: Hoće li biti sankcionisan?

L. R.
Slimane (Foto: EPA-EFE)
Slimane (Foto: EPA-EFE)
Francuski predstavnik Slimane prekinuo je svoj nastup danas na generalnoj probi Eurosonga, kako bi uputio poruku mira.

Naime, u momentu kada je trebao dio pjesme otpjevati a cappella, on je stao i obratio se prisutnima.

"Svi! Samo moram nešto reći. Žao mi je što ne govorim dobro engleski, ali kad sam bio dijete sanjao sam o muzici, sanjao sam o ovom snu, da budem pjevač i pjevam o miru. Svaki umjetnik ovdje želi pjevati o ljubavi i pjevati o miru. Moramo biti ujedinjeni muzikom, ali ljubavlju za mir. Hvala vam puno, hvala Evropo", rekao je.

EBU još uvijek nije objavio hoće li Francuska biti sankcionisana prema pravilima koja zabranjuju političke poruke.

Inače, predstavnica Grčke Marina Satti, predstavnica Irske Bambie Thug i predstavnik Švicarske Nemo nisu su se pojavili tokom defilea zastava zemalja, ali tačan razlog još uvijek nije poznat.

Podsjećamo, EBU je danas objavio da je Nizozemska diskvalifikovana zbog incidenta koji se dogodio u backstageu. Izvođač je poslan kući nakon što ga je žena iz produkcijske ekipe prijavila švedskoj policiji da ju je zastrašivao. Također, navodi da je Nizozemac udario predstavnika Izraela nakon što je ismijavao smrt njegovih roditelja.

Osim toga, pojavio se i snimak s generalne probe kada je na simulaciji glasova voditeljica Finske odlučila dati 12 bodova Irskoj iako ih je po pravilu trebala dodijeliti Izraelu, a žiri je poništio to i dodijelio ih Izraelu.