U Beogradu
45

Srbijanskog pjevača pronašli mrtvog u stanu, ostat će upamćen po pjesmi "Deset godina"

N. C.
Toni Montano
Toni Montano
Srbijanski roker Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je u srijedu u 63. godini,

Pjevač je pronađen mrtavu na fotelji u svom stanu, a pronašla ga je njegova sestrična.

"Upućena policijska patrola na licu mjesta zatekla je Snežanu Miljković, sestričnu preminuloga, koja je izjavila da im se nije javljao na telefon i nije otvarao vrata stana pa su morali zvati bravara da im otvori, nakon čega su u fotelji zatekli njegovo tijelo. Odmah je došla i ekipa Hitne pomoći koja je konstatirala smrt. Izvršen je očevid, a stan je zapečaćen. Tragova nasilne smrti nema", naveli su.

Rođen je u Beogradu 1962. godine, karijeru je započeo kao pjevač u punk rock bendu Radost Evrope, koji je osnovan 1979. Uglavnom su nastupali u beogradskom Studentskom kulturnom centru, izvodeći pjesme legendarnih Ramonesa, ali i svoje. Bend je prestao s radom 1985., a dio materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je nakon raspuštanja Radosti Evrope započeo solu karijeru. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade.

Umjetničko ime Toni Montano izabrao je po glavnom liku iz kultnog filma "Lice s ožiljkom" s Alom Pacinom. Prvi album pod imenom "Toni Montano" objavio je 1986., a producirao ga je Borut Činč iz benda Buldožer.

Sljedeći album "Talični Tom je mrtav" izašao je godinu danas kasnije, a 1988. objavljen je i live album "Mi smo iz Beograda".

"Lovac na novac" uslijedio je 1991., a posljednji studijski album "Srećan rođendan" objavio je 1999. godine, dok je posljednji službeni singl "Neću da budem šljam" svjetlo dana ugledao 2012. Isto se zvala i kompilacija koja je izašla sedam godina kasnije.