Želi uspostaviti mir
23

Put od 16.000 kilometara i pokušaj gašenja vatre: Macrona je na Novoj Kaledoniji dočekao haos

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron stigao je nakon dva dana putovanja u Novu Kaledoniji s ciljem smirivanja tenzija na ovom otoku gdje je u proteklim danima u sukobima poginulo šest osoba.

Macron je posjetio glavni grad Noumeu gdje će se u narednim danima sastati s brojnim zvaničnicima, a naglasio je kako će ostati na ovom području koliko god je to potrebno.

"Želimo da se mir vrati što prije. Moja je želja da budem uz građane kako bismo vratili mir i sigurnost. Ovdje sam došao s punim poštovanjem i poniznošću", rekao je Macron.

Također, rekao je kako vanredno stanje u državi ne treba produžavati mimo zakonskih 12 dana ukoliko se uklone sve barikade sa ulica glavnog grada i drugih područja.

"Prva stvar je uspostavljanje reda. Za neko vrijeme, ovdje će biti 3.000 pripadnika snaga unutrašnje sigurnosti. Ove snage će ostati ovdje koliko je god potrebno, čak i tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara", naveo je.

Kada je riječ o policijskim intervencijama, predsjednik Francuske je rekao kako će se one pojačati u narednim danima.

"U narednim satima i danima bit će planirane nove masovne operacije. Cijeli republički poredak će biti zaveden. Drugog izbora nemamo", zaključio je Macron.

Povodom posjete Macrona oglasili su se i zvaničnici Nove Kaledonije te su se osvrnuli na sigurnosnu situaciju. Naglašeno je kako val nasilja traje već 10 dana te je najavljeno nekoliko mjera koje bi trebale osigurati normalno funkcionisanje zemlje.