Otvoreno o svemu
31

Krunoslav Kićo Slabinac: Žene su prirodni neprijatelji muškaraca

Piše: S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
S jednim od najboljih interpretatora hrvatske muzičke scene Krunoslavom Kićom Slabincem razgovarali smo o pedeset godina uspješne karijere, divnim pjesmama koje je napisao, bračnom brodolomu koji nikada nije prebolio, ali i o koncertnoj turneji kojom će se ove godine oprostiti od svoje publike.

Uz njegove vanvremenske pjesme "Plavuša" i "Zbog jedne divne crne žene" odrastale su mnoge generacije. Sklad ljubavi, ljepote i kvaliteta Kićo Slabinac uspio je utkati u sve svoje pjesme. Ono što ih čini posebnim su istinite situacije u kojima je jedan od naboljih interpretatora hrvatske muzičke scene Kićo Slabinac opisivao različite situacije iz svog života.

"Svaka moja pjesma nastala je u određenom vremenskom periodu u različitim razdobljima, situacijama iskrene inspiracije. To su istinite pjesme koje sam ja skladao i čije sam tekstove pisao", rekao je Kićo Slabinac na početku našeg razgovora.

Rock and roll je njegova prva ljubav

Ono što je manje poznato ovdašnjoj publici jeste da je Kićo prije solo karijere pjevao u grupama Tornado i Dinamiti.

"Prije moje solo karijere '58. i '59. godine sam sa svojim susjedom prvi put saznao za rock and roll. Međutim, u školi su htjeli da budem operni pjevač. Direktorica muzičke škole u Osijeku, budući da me je slušala, rekla je da se moram školovati za opernog pjevača, ali čim sam ušao pubertet otišla je i moja operna karijera. Tada sam počeo pjevati po plesnjacima. I svi su bili oduševljeni jer oni do tada nisu čuli rock muziku", prisjetio se Slabinac.

U grupi Dinamiti pjevao je od 1962. do 1966. godine.

"Tako smo dobro svirali da ne postoji gitarijada na kojoj nismo pobijedili. Tada smo dobili angažman u Njemačkoj, a 14 dana prije nas na istom tom mjestu svirali su The Rolling Stonesi, ali baš tada smo dobili poziv na odsluženje vojnog roka i mogli smo birati ili biti vojni bjegunci ili se vratiti. I mi smo se vratili", rekao nam je Kićo.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Ove godine Kićo slavi pedeset godina uspješne solističke karijere koja je počela njegovim povratkom s odsluženja vojnog roka. Godine 1968. učestvovao je u emsiji "Subotom uveče" u kojoj su se mladi talenti borili za svoje mjesto pod zvjezdanim nebom. Tada je i nastala jedna od njegovih najljepših pjesama "Plavuša" kojom se i takmičio.

"Nakon Splitskog festivala kreću svi ostali festivali Opatija, Beogradsko proljeće, Skopski festival... Od svih festivala ne postoji nijedan na kojem bar jednom nisam pobijedio. Trinaest godina sam bio zvijezda u Sovjetskom savezu. Tako sam brusio svoju karijeru. Sljedeće godine će biti final tour u kojoj ću se na neki način oprostiti od svoje publike koja mi je svih ovih 50 godina davala podršku", kaže Kićo.

U toku svoje pedesetogodišnje karijere dokazao je da je pravi showman. Muzičar, pjevač i glumac, sve u jednom. Kićo je 1971. godine bio i na Evroviziji s pjesmom "Tvoj dječak je tužan", ali ono što nikada neće zaboraviti je božićni koncert davne 1995. godine koji je održao u ratnom Sarajevu.

"Nikada neću zaboraviti božićni koncert koji smo moja grupa i ja održali u okupiranom Sarajevu. Bio je to period 1994. i 1995. godine. To je bio veoma emotivan koncert, bilo je toliko emotivnog naboja da će mi zauvijek ostati u sjećanju i to nikada neću zabaoraviti", rekao je Slabinac.

Žal za izgubljenim porodičnim životom

I pored velike karijere, mnoštva nastupa i žena koje su ga obožavale, Kići je nedostajalo samo jedno. Miran porodičan život. Sreće u ljubavi nije imao, a od 1989. godine, kada se nakon 12 godina braka razveo od svoje supruge, nikada više nije upolovio u bračne vode.

"Moja zabluda je bila u tome što sam mislio da su sve žene kao moja majka i sestra. Međutim, kasnije shvatiš da je žena zapravo prirodni neprijatelj muškarca (smijeh). To su dva različita svijeta koja se na neki način upotpunjavaju. Brak bi trebao biti život pun kompromisa i razumijevanja. Teško je biti u braku s ljudima kao što sam ja, s profesijom kao što je moja, gdje se puno putuje, svake godine sam bio po dva mjeseca u Sovjetskom savezu, onda mjesec u Australiji, mjesec u Americi, onda opet za vikend putovanja. Moja supruga i ja smo se razveli '89. godine zbog tih loših stvari koje su utjecale na naš brak", rekao je Kićo.

Naglasio je da je u takvim trenucima najbitnije da djeca ne ispaštaju.

"Kad se već takvo nešto dogodi, uvijek kažem da se treba truditi da što manje stradaju djeca, da što manje ega bude u tome svemu, da bude što manje rasprava o tome ko je pobijedio, a ko izgubio, jer izgubili su svi rastavom braka, i onaj ko je potegao rastavu, i onaj koji je gubi, i djeca koja su ni kriva ni dužna. Moja bivša supruga i ja se srećemo i razgovaramo i mislim, Bože moj zar se mi nismo mogli dogovoriti, ako već ne ide da se odvojimo od postelje i od stola, da svako živi svoj život, ali da na neki način niko nikoga ne kompromitira i da zbog djece ostanemo zajedno bar dok ona ne porastu. Pa onda svako na svoju stranu", rekao je Kićo i dodao da mu je iznimno drago što su njegovi sinovi Ivan i Pavao u muzici.

Njegov stariji sin Pavao Slabinac svira gitaru i klavir, pored toga radi kao ton majstor na HRT-u.

"Drugi sin Ivan je bubnjar i to izvrstan. Međutim, s obzirom na to da se danas od estrade ne može dostojanstveno živjeti, on radi i kao medicinski tehničar u jednoj bolnici u Zagrebu, a vikendom svira. Sada je počeo i pjevati. Ja mu ne pomažem. Rekao sam mu, ako te publika prihvati pjevaj, ako ne, odustani", iskren je Slabinac.

Kićo je na kraju našeg razgovora kazao kako godinu koja je iza nas nažalost neće pamtiti po dobrom.

"U četvrtom mjesecu sam pao dok smo svirali i udario sam desno koljeno. Morao sam dva mjeseca hodati na štakama. Potom sam povrijedio i drugo koljeno, iščašio stopalo, a prije dva mjeseca umrla je supruga mog prijatelja. Bila je to jedna stresna i tužna godina, nadam se će ova nova 2019. godina biti puno bolja za mene", zaključio je Kićo Slabinac.