Nakon pobjede Nema
29

Koliko će organizacija Eurosonga naredne godine koštati Švicarsku: Ovo su procjene

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kao ovogodišnji pobjednik Švicarska će naredne godine biti domaćin Eurosonga, a gradovi Cirih, Bern, Ženeva i Bazel se razmatraju kao mogući domaćini.

Yves Schifferle, šef švicarske delegacije Eurovizije, početkom aprila je pomenuo ove gradove, koji imaju velike sale i dobru infrastrukturu.

Država domaćin može očekivati troškove od "između 10 i 20 miliona eura", rekli su iz Evropske radiodifuzne unije za švicarske novine Tagesanzeiger.

Glavni grad Azerbejdžana Baku navodno je potrošio mnogo više - 71 milion eura, kada je bio domaćin događaja 2012. godine. Troškovi se mogu nadoknaditi dodatnim prihodom od turizma za grad i zemlju domaćina događaja - iako Švicarskoj ne nedostaje posjetitelja.

Troškove bi snosila Švicarski javni emiter (SBC), matična kompanija SWI, ali i grad domaćin. Zemlje učesnice bi također morale dati finansijski doprinos. Schifferle nije rekao koliki će biti ti troškovi, ali je naznačio da su vođeni razgovori sa drugim zemljama.

Zainteresovani švicarski gradovi mogu aplicirati za ulogu domaćina događaja 2025. godine putem poziva za podnošenje ponuda. SBC će tada donijeti odluku kao domaćin i organizator muzičkog takmičenja.

Podsjetimo, Švicarac Nemo ove godine pobijedio je na takmičenju predstavivši se pjesmom "The Code".