Fanovi su oduševljeni
32

Muzika Taylor Swift vraćena na TikTok

D. B.
Muzika popularne američke pjevačice Taylor Swift ponovo je dostupna na društvenoj mreži TikTok nakon što je njena izdavačka kuća prestala licencirati svoj sadržaj ovoj aplikaciji.

Universal Music je povukao pjesme svojih izvođača u januaru, a pored pomenute Swift, na listi se nalaze Rihanna i Ariana Grande. Ipak, spor je sada riješen, tako da se muzika Taylor Swift vratila na TikTok i to uoči objavljivanja njenog novog albuma pod nazivom "The Tortured Poets Department".

Mnogi izvođači su se žalili zbog neadekvatne naknade koju dobijaju od TikToka. Iako su pjesme Taylor, među kojima su "You Belogn With Me" i "Cruel Summer" ponovo dostupna korisnicima da ih dodaju u svoje klipove, muzika koja pripada drugim Universalovim izvođačima još uvijek je nedostupna.

Razlog bi mogao biti to što, za razliku od drugih izvođača, Swift posjeduje autorska prava na svoju muziku prema uslovima ugovora s Universalom iz 2018. godine. Neki izvještaji govore da je upravo Swift postigla odvojeni dogovor s TikTokom.

Fanovi slavne pjevačice poznati kao "Swifties" na TikToku su podijelili svoje oduševljenje zbog povratka njene muzike.

"Ovo mi je uljepšalo godinu", navela je verifikovana korisnica Jessica Golich.

U otvorenom pismu objavljenom 30. januara, Universal je tvrdio da "TikTok pokušava izgraditi biznis baziran na muzici be plaćanja fer vrijednosti za muziku". Kompanija je istakla da je zabrinuta da izvođači ne dobijaju fer kompenzaciju za AI generirane pjesme koje su kreirane da zvuče kao "prava stvar", a primjer je AI generirana pjesam Drakea i The Weeknda koja je postala viralna.

Swift je najavila novi album dok je primala svoju 13. Grammy nagradu ranije ove godine, a bit će objavljen 19. aprila. To je ujedno i njen 11. album.