Dobili 0 KM za 2020.
49

Muzeju ratnog djetinjstva ukinuta sva sredstva, uprava ogorčena odlukom ministra Alikadića

L. K.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Muzej ratnog djetinjstva (MRD) je danas na svom zvaničnom Facebook profilu objavio saopćenje za javnost u kojem navodi kako ova institucija od Ministarstva kulture i sporta KS nije dobila predviđeni budžet od 50.000 KM, navodeći uz to kako je doprinos muzeja budžetima svih nivoa vlasti u 2020. godini iznosio 200.000 KM.

"Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić (SDA) ukinuo je sredstva Muzeju ratnog djetinjstva u godini pandemije te tako ujedinio napore s federalnom ministricom Zorom Dujmović (HDZ) i pokušao iskoristiti pandemiju da ugrozi postojanje Muzeja ratnog djetinjstva", navedeno je na početku saopćenja Muzeja ratnog djetinjstva.

U nastavku piše kako Alikadić Muzeju ratnog djetinjstva nije dodijelio ni 1 KM, iako je Nacrtom budžeta KS (koji je usvojila Skupština Kantona) bilo predviđeno 50.000 KM.

"Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom s molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih Nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo pravovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su Nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio", piše u nastavku.

Iz Muzeja ratnog djetinjstva navode kako ostaje nejasno prema kojim kriterijima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo.

"Ministrica Zora Dujmović, čije je djelovanje Ured za reviziju FBiH već proglašavao nezakonitim, nastavila je koristiti budžetska sredstva netransparentno te Muzej ratnog djetinjstva već petu godinu zaredom, nakon javnog ukazivanja na njene nelegalne radnje 2016. godine, nije dobio ni 1 KM podrške od Ministarstva kulture i sporta FBiH. Unatoč tome, MRD je u 2020. godini realizirao značajne projekte, poput online kampanje i izložbe #ChildrenAndGenocide koju je vidjelo više od 11 miliona ljudi, otvorio je ured u Kievu (Ukrajina) te uspio zadržati sve uposlene i realizirati većinu planiranih aktivnosti. Muzej ratnog djetinjstva će u 2020. godini u BiH iz inostranstva ponovo unijeti više od milion KM te će direktno uplatiti više od 200.000 KM u državne i lokalne budžete po raznim osnovama. Tako nastavljamo doprinositi ne samo razvoju bh. kulturne scene, već i ekonomije, ali nažalost i finansirati plate ljudi koji su nekvalifikovani i nedovoljno pismeni za poslove koje su im poklonile njihove stranke", nastavljaju.

Naposljetku ističu kako se zahvaljuju svim partnerima i prijateljima na podršci od 2015. godine do danas, a posebno u 2020. godini koja je pred muzejsku industriju donijela do sada neviđene izazove. Pozvali su sve one koji žele pomoći radu muzeja da to učine donirajući novac na zvaničnoj stranici MRD-a.

"Muzej ratnog djetinjstva neće davati dalje izjave za medije povodom ovog slučaja, te će istražiti sve dostupne pravne mehanizme koji mogu ispitati netransparentnost i zloupotrebe odgovornih osoba", navodi se u zaključku saopćenja.