30. izdanje
13

Zbog neočekivanih okolnosti: Festival Sarajevske večeri muzike zatvorit će mlada umjetnica Selina Ott

L. R.
Festival SVEM (Foto: V. D./Klix.ba)
Festival SVEM (Foto: V. D./Klix.ba)
Na zatvaranju 30. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike (SVEM) koje će se održati u petak, 24. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, došlo je do izmjene umjetnika. Zbog neočekivane smrti oca maestra Sergeija Nakariakova umjesto njega će nastupati umjetnica Selina Ott, koja će svirati isti program.

S tim u vezi, organizatori SVEM-a podijelili su saopćenje, koje dijelimo u cjelosti:

"Vjerni pratioci 30. SVEM-a,

Sa žaljenjem vas obavještavamo da Maestro Sergei Nakariakov neće moći nastupiti na 30. Sarajevskim večerima muzike – 30 SVEM-u 2024 u petak, 24. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, zbog iznenadne smrti svog oca. Izražavamo najdublje saučešće umjetniku u ovim teškim trenucima.

U svjetlu ove tužne vijesti, našu vjernu publiku obavještavamo da će umjesto Maestra Nakariakova nastupiti mlada umjetnica Selina Ott, dobitnica "Opus Klassik" nagrade u 2021. godini za svoj debitantski album "Trumpet Concertos", koja će izvedbom već najavljenog programa, kako na albumu, tako i na koncertu zatvaranja 30. SVEM-a, iskazati svoju virtuoznost i umjetničku interpretaciju.

Kao prva žena ikada u sedamdesetogodišnjoj historiji Međunarodnog muzičkog takmičenja ARD, Selina Ott je osvojila Prvu nagradu u kategoriji truba u dobi od samo 20 godina, u septembru 2018. godine. Nakon toga, pozvana je da nastupa sa vodećim orkestrima kao što su WDR simfonijski orkestar, Češka filharmonija pod dirigentskom palicom Semyona Bychkova i Njemački simfonijski orkestar Berlin. Već je svirala sa Budimpeštanskim festival orkestrom i Ivanom Fischerom, na Sommertnachtsgala Grafenegg sa Tonkünstler orkestrom i Yutakom Sado, sa Bečkom simfonijom i Fabienom Gabelom, Orchestre Philharmonique Royal de Liege, Sofia Philharmonic Orchestra, Armenskim državnim simfonijskim orkestrom i Yomiuri Nippon simfonijskim orkestrom.

Kao solista, Selina Ott je svirala u dvoranama kao što su Wiener Konzerthaus, Musikverein Wien, Philharmonie Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Kölner Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie Luxembourg, Waldbühne Berlin, Rudolfinum Prag, Le Salle Philharmonique de Liège, Die Glocke Bremen i Tokyo Metropolitan Theatre.

Cijenimo vaše razumijevanje i podršku u ovoj neočekivanoj situaciji."

Podsjećamo, tokom 30 godina postojanja SVEM je dao doprinos u promicanju najviših kulturnih i estetskih vrijednosti koje nosi klasična, umjetnička muzika, a i dalje će utjecati na razvoj muzičkog profesionalizma i kompozitorstva u Bosni i Hercegovini.