Režija Lajle Kaikčije
0

Premijerna izvedba predstave "Potpuni stranci" sutra u Kamernom teatru 55

FENA
Konferencija za medije povodom premijere predstave "Potpuni stranci" (Foto: T. S./Klix.ba)
Konferencija za medije povodom premijere predstave "Potpuni stranci" (Foto: T. S./Klix.ba)
Premijera predstave "Potpuni stranci" prema tekstu Paola Genovesa, u režiji Lajle Kaikčije, bit će upriličena 23. maja na sceni Kamernog teatra 55.

U predstavi "Potpuni stranci" sedam prijatelja odlučuje da igra igru koja podrazumijeva čitanje naglas svih pristiglih poruka, mailova i poziva. Kada telefoni počnu sa oglašavanjem, nastaje potpuno ludilo.

Direktor Kamerog teatra 55 Senad Alihodžić rekao je da je riječ o predstavi koja se bavi međuljudskim odnosima, odnosima u porodici, braku i prijateljstvu i koliko su svi ti odnosi protkani tajnama i lažima.

Kako je riječ o adaptaciji fimskog scenarija za teatar, direktor Kamernog tetra Senad Alihodžić je podvukao različitost filmskog i pozorišnog jezika.

Direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić (Foto: T. S./Klix.ba)
Direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Rediteljica Lajla Kaikčija je uradila odličan posao. Mislim da smo otišli od onoga što jeste film", rekao je Alihodžić.

Rediteljica predstave "Potpuni stranci" Lajla Kaikčija istakla je trud i zalaganje svih koji su učestvovali u realizaciji, naglasivši da je ovo predstava koja je nastajala s lakoćom upravo zbog njenih aktera. Ona je također istakla da nije lako raditi komediju rekavši da je to teže nego raditi dramski tekst, tragediju ili neke druge žanrove.

Rediteljica Lajla Kaikčija (Foto: T. S./Klix.ba)
Rediteljica Lajla Kaikčija (Foto: T. S./Klix.ba)

Glumica Nadine Mičić istakla je da su "Potpuni stranci" predstava koja nas se tiče na više nivoa.

"Mislim da je dobro da se prepoznajemo kroz različite odnose, da se preispitamo, da se nasmijemo i da možda odložimo malo mobitele", rekla je Mičić.

Glumica Nadine Mičić (Foto: T. S./Klix.ba)
Glumica Nadine Mičić (Foto: T. S./Klix.ba)

Dramaturg predstave "Potpuni stranci" je Vedran Fajković, scenografkinja i kostimografkinja je Adisa Vatreš Selimović, a uloge tumače Senad Alihodžić, Alban Ukaj, Nadine Mičić, Igor Skvarica, Vanesa Glođo, Dina Mušanović i Sabit Sejdinović

Predstava "Potpuni stranci" također otvara i RUTA festival u Kamernom teatru 55, koji će se realizovati od 24. do 29. maja.

Konferencija za medije povodom premijere predstave
Konferencija za medije povodom premijere predstave "Potpuni stranci" (Foto: T. S./Klix.ba)

Regionalni festival RUTA donosi najbolje produkcije šest istaknutih pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Dramarturg Kamernog tetara 55 Vedran Fajković je rekao da RUTA festival ove godine obilježava jedan neobičan jubilej, osnovan je prije pet godina, a već ima dvadeset izdanja.

"Nekim festivalima treba 20 godina za to. Često kažem da je RUTA teatarska čerga. Mi tokom godine obiđemo bivšu Jugoslaviju, osim Kosova, a Festival se odigra šest puta tokom godine. Zbog toga dvadeset izdanja", rekao je Fajković.

On je istaknuo da je riječ o izuzetnim predstavama koje se mogu pogledati na Festivalu. RUTA je svojevrsna teatarska unija koju su 2019. pokrenuli predstavnici šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Uniju RUTA čine: Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skoplje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište iz Podgorice, Mestno gledališče Ljubljansko iz Ljubljane i Teatar Ulysses iz Zagreba.