Kultura
216

Muzej Snježane Popić je oda zajedničkoj historiji katolika, pravoslavaca i muslimana

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Lješevu, na staroj cesti između Visokog i Ilijaša, nalazi se velika kuća koja ne odaje dojam da se u njoj nalazi jedan od najinteresantnijih muzeja u ovom dijelu BiH.

Zavičajni muzej zanimljiv je iz prostog razloga što je on rezultat 40-godišnjeg rada Snježane Popić iz Podlugova. Sakupljanje predmeta i bilježenje se kroz godine pretvorilo u muzej koji danas predstavlja malu riznicu historije.

"Predmete sakupljam od 1975. godine, počela sam u potkrovlju, a danas sam u Zavičajnom muzeju unutar Bosanskog kulturnog centra 'Visoki'", objasnila je Popić na početku razgovora s ekipom portala Klix.ba.

Kako je ispričala, za stvaranje blaga trebalo je puno vremena, truda i novca, ali je zadovoljna jer je naposljetku sakupila kulturnu baštinu naroda svoga kraja, odnosno Visočke nahije.

"U muzeju su običaji katolika, pravoslavaca i muslimana, tu se nalaze ognjište, narodne nošnje, Titov dio, dio posvećen željezničkoj stanici Podlugovi i dio posvećen mojoj porodici. Moji roditelji su dali veliki doprinos ovom društvu. Majka Anđelija je radila kao predsjednica ženskog udruženja, radila je volonterski u organizacijama radnih akcija, bila je učiteljica krojenja, pokretačica zapošljavanja i dobitnica mnogih odlikovanja. Otac Boško je bio šef ložionice na željezničkoj stanici Podlugovi, dobio je odlikovanje lično od Josipa Broza Tita i imao je prvi automobil u općini Ilijaš", rekla nam je Snježana dodavši da pored njene, Zavičajni muzej povezuje stotinu porodica jer svaki eksponat ima svoju jedinstvenu priču.

"Zna se ko ga je poklonio, ko ga je nosio i odakle potječe. Ja želim da te priče prenesem i u knjigu u kojoj će sve biti vječno – jer ono što se piše to se pamti. Recimo, imam 20 mlinova za kafu od 20 porodica. Uslikat ću svaki mlin i ispod njega napisati od koje porodice potječe. Ipak, svrha svega ovoga je da se pokaže kako se ovdje nekada živjelo u zajedništvu", ističe Popić.

Najdrevniji predmeti su više od 200 godina stare verge kojih se sjeća i Snježanina baka te jedna sehara. Također, tu je stan za tkanje star 150 godina, nošnje koje su stare blizu 100 godina, fenjer iz 1883. godine kada je Austrougarska pravila prugu Sarajevo-Bosanski Brod te šiš na struju - jedan od prvih u državi.

Kako kaže kreatorka vrijedne kolekcije, muzej najviše posjećuju škole, razredi sa svojim nastavnicima i učiteljima historije. Za djecu je ovo sve veoma interesantno jer, kazala je Snježana, nikada nisu imali priliku vidjeti ovakvo nešto.

Što se tiče lokacije muzeja, podrum je postao premali tako da je pomoć pružio osnivač BKC-a Himzo Fazlić.

"Pisali smo Općini Ilijaš kako bi se pronašla neka rješenja za prostor, ali i pored iskazane zainteresovanosti saopćeno je kako imaju neke probleme", ispričala je Popić.

U BKC-u "Visoki" se, pored muzeja, trenutno nalazi i biblioteka "Vehid Gunić", postavljena je izložba slika "Od Kulina bana do današnjih dana", a tu je i prostor u kojem će se održavati kursevi engleskog, francuskog i njemačkog jezika.