Dokumentarac AJB
620

Zvjezdano nebo u Bosni: Od ideje do realizacije "spuštanja neba na zemlju"

E. M.
Priča o projektu kojim je nebo spušteno na zemlju kod Visokog ugledala je svjetlo dana i kao kratkometražni dokumentarni film Al Jazeere Balkans. Dokumentarac Zvjezdano nebo Halima Zukića kod Visokog otkriva sve detalje projekta, uspone i padove i put do realizacije sna.

O životnom projektu privrednika Halima Zukića iz Visokog koji i nakon 30 godina rada u privatnom sektoru i danas jedva čeka da se probudi i radi na svom životnom projektu, već smo pisali u nekoliko navrata.

Međutim, u dokumentarnom filmu koji je predstavljen na Al Jazzeri Balkans predstavljan je višegodišnji rad, usponi i padovi, trenuci kada je sve išlo “kao po loju”, ali i trenuci kada je izgledalo da je sve otišlo doslovno niz vodu.

U dokumentarcu su govornici iznijeli svoja mišljenja o projektu i radi na njemu, a Zukić je kazao da ispočetka to nije trebao biti projekt koji je postao svjetski poznat.

"Sve se odvijalo spontano. Ovaj projekt ispočetka nije trebao biti ni realiziran, ali me jedna spirala asocirala na sliku Van Gogha i odlučio sam da sve ovo bude inspirisano tim umjetničkim djelom", kazao je Zukić.

Dokumentarac donosi i dosta detalja kao što su načini sađenja lavande, gdje su ih nabavili, u kojim količinama i bojama, šta se desilo s njima nakon olujnog nevremena prećenog ledom, kao i sve drugo.

Svu okrutnost prirode ka ovom projektu Halim je opisao opravdanom.

"Ako uzmete nešto da radite, pa taj posao često nekada liči sa Sizifov posao, ja, koliko god sam bio pažljiv i blag prema prirodi, znao da svaki dodir čovjeka u prirodu je stvar agresije i ona će uzvratiti udarac. Tu školu je trebalo naučiti", govori Zukić.

Jedan od detalja dokumentarca je i taj da je zasađeno 30 kilometara lavande u redovima, da je napravljeno 13 jezera koji funkcionišu kao jedan veliki sistem, a čitav park otvorit će svoja vrata u junu 2024. godine na 20. godišnjicu ovog projekta.

"Riječi su dova, a mi samo govorimo kako nešto ne valja. Hajmo pričati drugačije, graditi društvo, zemlju, drugačije razmišljati, da pokušamo nešto uraditi da ne bude kako jest", zaključio je Zukić.