Čovječniji od čovjeka
64

"Blade Runner" slavi 40 godina: Distopija nikada nije izgledala privlačnije

Piše: Ines Mrenica
Film "Blade Runner", koji je 1982. godine učvrstio zvjezdani status Harrisona Forda, smatra se jednim od najboljih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena. Bezvremenska priča o lovcu na replikante danas je aktuelnija nego ikada.

Živimo u vremenu u kojem su se na kalendaru izmijenjali svi oni datumi iz budućnosti kako su je zamišljali filmovi. Osim famoznog datuma u 2015. godini iz "Povratka u budućnost", doživjeli smo i onaj mračni, melankolični novembar 2019. godine u Los Anglesu, kada se događa radnja kultnog filma "Istrebljivač" Ridleyja Scotta. Noir detektivska priča slojevito je inkorporirarna u egzistencijalističku potragu za smislom postojanja, a u vremenu kada se pojavila u kinima, nije polučila bogzna kakav uspjeh.

Za slavnog režisera i producenta Ridleyja Scotta rezervirana je ona izlizana izreka da bi mogao režirati i telefonski imenik te da bi ga učinio vrlo zanimljivim. Reditelj je poznat po brojnim komercijalnim i od strane kritike pozdravljenim hitovima kao što su "Alien", "Gladiator", "The Martian"…, međutim, jedan od njih je vremenom stekao neprikosnoveni kultni status i njemu se uvijek nanovo vraćamo kada ponavljamo filmsko gradivo.

"Blade Runner" adaptacija je romana "Sanjaju li androidi električne ovce" koji je Phillip K. Dick napisao još 1968. godine, a govori o dehumanizirajućoj svakodnevici, u kojoj je jako teško razlikovati pravog čovjeka od replikanta.

Sean Young u filmu
Sean Young u filmu "Blade Runner", 1982.

All those moments will be lost in time, like tears in rain… Time to die

"Blade Runner" nas vodi u smećem zatrpani Los Angleles. Kiša neprestano pada, a grad je onečišćen i svjetlom, napadnim neonkama i džinovskim reklamnim površinama. Za sve je kriv ubrzani razvoj tehnologije. Ljudi su stvorili replikante, sintetička bića identična čovjeku, s rokom trajanja od četiri godine, koji moraju poštovati pravilo da ne smiju kročiti na Zemlju.

"Čovječniji od čovjeka" slogan je korporacije Tyrell koja ih je kreirala superiornijima i fizički izdržljivijima od organskih ljudi, usadivši im lažna sjećanja na djetinjstvo kako bi i sami mislili da su pravi ljudi. Međutim, sintetička inteligencija je razvila vlastitu svijest, pa se to igranje Boga vratilo kao bumerang. Replikanti sada tragaju za svojim tvorcem kako bi ga prisilili da im produži život, dolaze na Zemlju i ubijaju.

Na tom putu zaustavit će ih "istrebljivač" Rick Deckard (Harrison Ford), policajac specijaliziran za hvatanje i uništavanje odbjeglih replikanata, a glavna zvijerka među njima je Roy Batty (Rutger Hauer). Replikanti se prepoznaju na osnovu kompleksnog testiranja i odgovaranja na pitanja, prilikom čega se od njih traži da pokažu potpuno odsustvo empatije.

Deckardov je zadatak likvidirati replikante, a vrlo brzo će biti za petama Zhori, Leonu i Pris. Međutim, Deckard se prilikom istraživanja zaljubljuje u replikanticu Rachel (Sean Young), što komplicira cijelu situaciju, jer počinje propitivati smisao situacije u kojoj se nalazi.

Insert iz filma
Insert iz filma "Blade Runner", 1982.

Svojim hipnotizirajućim ritmom uz Vangelisov soundtrack, "Blade Runner" prilikom svakog gledanja provocira novo filmsko iskustvo. Ostat će zauvijek upamćen po senzacionalnoj replici Rutgera Hauera na kraju filmu u kojoj slavni glumac govori o trenucima sadašnjosti koji nestaju kao suze na kiši. Film je čak 35 godnina čekao na realizaciju svog nastavka, pa se tako 2017. godine pojavio "Blade Runner 2049" Denisa Villeneuvea, u kojem je Harrison Ford reprizirao svoju rolu, nasuprot Ryanu Goslingu.

"Istrebljivač" (kako je preveden i prezentiran u kinima bivše Jugoslavije), slika je budućnosti koju možda vrlo brzo dosegnemo, ne samo kada je u pitanju ekološka katastrofa. Danas smo suočeni sa sociološkom krizom, ubrzanim tehnološkim razvojem koja je naš poslovni i emocionalni život zarobila unutar raznih softvera, čemu se se sve teže oduprijeti. Zato je "Blade Runner" danas aktuelniji nego ikada ranije, jer upozorava i daje lekciju o smislu postojanja i odnosa među ljudima. Pazite kako zamišljate budućnost, jer bi vam se ona mogla i dogoditi.