Cijena ljubavi?
23

50 nijansi plesa: Striptiz Channinga Tatuma i Salme Hayek obilježit će Valentinovo

Piše: Ines Mrenica
U kinima je novi film Stevena Soderbergha, posljednji dio trilogije o plesaču Mikeu Laneu, koji simbolično stiže na Dan zaljubljenih. Praznik ljubavi zapravo se svodi na seks, novac i ostale nedosanjane snove.
Trilogija "Magic Mike" navršila je jedanaest godina starosti, a temelji se na životnoj priči glumca Channinga Tatuma, koji je početke svoje karijere u oblasti scenskih umjetnosti razvijao kao striper u klubovima širom Kalifornije.

Autentičnost umjetnosti svlačenja tajna je uspjeha ovih filmova, koje publika u pravilu dočekuje s nestrpljenjem. Mačični Mike veliku energiju odašilje s velikih ekrana, što je zabilježeno već s prvim filmom 2012. godine u režiji Stevena Soderbergha ("Contagion", "Erin Brockovich", "Traffic").

Drugi nastavak je prvobitno trebalo da se emitira isključivo na HBO Maxu, ali su producenti odlučili da mu je mjesto u kinima i na velikom platnu. Valentinovo je bitan datum u kalendaru filmskih distributera i kino prikazivača, kao prilika da se u kino dvorane namame svi oni željni ljubavnih i erotskih priča. Potvđuju to sva tri filma iz serijala "50 Shades of Grey", koji su za datum premijere imali upravo najromantičniji dan u godini.

Salma Hayek Pinnault I Channing Tatum u filmu Magic
Salma Hayek Pinnault I Channing Tatum u filmu Magic "Mike’s Last Dance"

Skidaj se do kraja

Nakon što ga je propali poslovni dogovor ostavio bez novca, dizajner unikatnog namještaja i striper Mike Lane (Channing Tatum) prisiljen je raditi kao barmen na Floridi. Uskoro prihvata ponudu od 6 hiljada dolara za izvedbu plesa u krilu bogate žene Maxandre Mendoza (Salma Hayek Pinault), koja je u procesu razvoda. Ona je toliko impresionirana da je koreografirani zagrljaj neminovno vodi u spavaću sobu, ali poslovna žena uspijeva odoljeti magičnom Mikeu, insistirajući da se njihovi odnosi ograniče na realizaciju biznis plana. Plešač tako njenim privatnim avionom odlazi u London kao bi bio angažiran na tajnom projektu.

Novi poslić uključuje honorar od 60 hiljada dolara, režiju i koreografiranje predstave koja se izvodi na West Endu. Mike će nove zgodne plesače morati dovesti u formu i izvesti nemoguće. Slijedi ono što svaki plesni film donosi na kraju. Savršena izvedba seksi plesa koja će svakog oduševiti, ako ne i podići sa stolice i namamiti na cupkanje u ritmu koji diktiraju pokreti isklesanih tijela.

Insert iz filma
Insert iz filma

Plesne scene su vispreno režirane i donose ono najbolje od umjetnosti pokreta. Ne očekujte da ćete vidjeti reprizu plesa koji je planetarno proslavio Salmu Hayek, onu koju je sa zmijom izvela u filmu "Od sumraka do zore" gurajući nožni palac u usta Quentina Tarantina, ali meksička diva u šestoj deceniji ipak ima šta za pokazati. Tu je i ples pod kapljicama vode, koji neodoljivo podsjeća na čuvenu scenu iz "Flashdancea". Nažalost, ples je jedino što valja u "Posljednjem plesu Magic Mikea", koji je bespotrebno opterećen tematikom odnosa među spolovima i banalim dijalogom.

Jasno je da je film "Magic Mike’s Last Dance" obojen feminizmom i da predstavlja neku obrnutu verziju priče o bogatašu Christianu Greyu i Anastasiji Steel koja radi za njega u erotskom filmu "50 Shades of Grey". Žena je sada ta koja je ekonomski moćna, kupuje muškarcu odjeću i omogućava mu poslove, trežeći nešto uzbuđenja zauzvrat. Ovog puta, sve to se događa u ozračju ekonomske pustoši koju je pandemija ostavila iza sebe u Americi. Glavni lik je dočekao poslovnu propast pa je bio prisiljen stajati iza šanka. Međutim, to je mjesto gdje još uvijek ima šansi za ostvarenje američkog sna.

"Magic Mike’s Last Dance" je na tragu svojih uspješnih prethodnika kada je u pitanju uspjeh na box officeu. U prvom vikendu prikazivanja zaradio je 8 miliona dolara. Prvi film je 2012. godine Warner Brosu donio impresivnih 170 miliona dolara, dok je "Magic Muke XXL" par godina kasnije prošao nešto lošije, ali opet izvrsno, s 130 miliona, i to na uloženih desetak. Posljednji film trilogije nosi oznaku R zbog seksualnih sadržaja i govora, a na IMDB-ju ima mršavih 5.9. Međutim, Valentinovo i nije vrijeme za teške teme. Na kraju krajeva, ima jedna izreka koja se tiče ljubavi. Ljubav je slijepa, kažu.