Komentari (21)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zavrsio tvorca majstor.
Vangelis💪🏼
Biti ili ne biti upakovano u film
Mislio sam napisati poduži komentar ali nisam siguran kome . Radi se o filmu koji sam gledao bar 50 ili 60 puta i uvijek me nanovo iznenadi. Muzika Vangelisa noar žanr filma, izuzetnih scena gdje glavni junak zapravo nije "Blade runner" već nesretno biće "ljudski replikant" stvoren na određeno vrijeme i za određenu svrhu tehnološkim bioinženjeringom.
Film je u mraku, cijelo vrijeme, mislim i da uglavnom kiši,ne postoje kulturni obrasci i vrijednosti već svaki čovjek unosi vlastiti jezik i dijelove neke savim izmišljene u nedostatku opće - kulture i vrijednosti . I onda se taj nesrećni svijet i čovjek susreće s najtežim pitanjem - prolaznosti , smrti i ljubavi. Nema odgovora jer nema kulturne obasce kojima bi odgovorio na njih zato je to naime po meni distopija a ne samo uvjeti tehnološke i ekološke krize i uvjeta života.
Naime, originalno djelo Thomasa Morea "Utopia" odakle je nastala i kovanioca distopia je ostrvo kojeg nema ili ne-mjesto izmješteno iz stvarnosti ali s potencijalom da od ne-mjesta postane sve-mjesto. Mnoge ideologije koristile su ovu malu knjižicu, napisanu u tajnosti za vrijeme Henrika VIII (1516) kao argument da svijet nije datost, nepromjenjivo stanje već da se može revolucijom od utopije doći do "najboljeg od svih svjetova".
More human than human
Remek djelo
Ti i tvoja distopija...
Napisa Bošnjak i ode u kladaru da uplati na moorku