Jezivo
104

Istjerivač đavola: 50 godina najslavnijeg horora svih vremena

Piše: Ines Mrenica
Film Williama Friedkina o istjerivanju đavla iz zaposjednute djevojčice napunio je pola vijeka. Zovu ga najvećim hororom ikada snimljenim, a ovo remek-djelo prestravit će vas jednako kao i prvi put kada ste ga gledali.
Teško da je neki film izvršio toliki uticaj na kinematografiju kao što je to slučaj s jednim od najstrašnijih horora svih vremena. "The Egzorcist" iz 1973. godine predstavlja impresivnu adaptaciju istoimenog romana Williama Petera Blattyja, a imao je čak deset nominacija za Oscare i prvi je horor koji je nominiran u kategorijema Najboljeg filma i režije. Demonska opsjednutost mlade djevojke i očajnički pokušaji njene majke da je vrati u normalno stanje kroz egzorcizam koji provedu dvojica svećenika (žrtvujući vlastite živote), zauvijek su ostali u našem kolektivnom sjećanju.

Zbog kontroverzne tematike egzorcizma, distribuciju filma pokušala je omesti crkva, što je samo pomoglo da se glas o njemu proširi još dalje. Provokativni "Istjerivač đavola" je tako postao najkomercijalniji horor (zaradio je 200 miliona dolara), a pokrenuo je i trend tematike djece u okviru žanra.

Najjeziviji horori u historiji filma u centru svojih priča su imali djecu, jer posebno jezivo zvuče dječija brojalica i uspavanka ("Rosemary’s Baby", "The Shining", "Carrie", "The Ring"…). “Egzorcist” je imao nekoliko nastavaka, ali se nijedan nije približio uspjehu prvog filma.

Insert iz filma
Insert iz filma "The Exorcist"

Inspiriran stvarnom pričom

Nakon što je poslovne prilike navedu da se doseli u Washington, filmska glumica Chris MacNeil (Ellen Burstyn) počinje primjećivati poremećaj u ponašanju svoje 12-godišnje kćeri Regan (Linda Blair). Bacanje po krevetu i sumanuti pokreti isprva podsjećaju na epilepsiju, ali psihijatri ne mogu otkriti uzroke ovog neobičnog slučaja i pored opsežnog medicinskog vještačenja. "Bolest" napreduje i paranormalne pojave se nastavljaju u kući, što uključuje čudne zvukove, hladnoću i podrhtavanje kreveta.

Majka odluči pomoć potražiti u crkvi, jer bi se moglo raditi o onom što svećenici nazivaju zaposjedanjem - ulaskom demona u ljudsko tijelo. Chris u obližnjoj župi kontaktira mladog svećenika Karrasa (Jason Miller), koji preuzima ulogu egzorciste, ali uz konsultacije sa starijim svećenikom Merrin (Max von Sydow), koji ima podosta staža u istjerivanju đavola iz zaposjednutih ljudi. Pravi horor započinje tek onda kada započne borba za dušu djevojčice.

Linda Blair u filmu
Linda Blair u filmu "Egzorcist"

"Egzorcist" je reprezentativan primjerak kinematografskog šarma 70-tih godina, za koje mnogi ozbiljni filmolozi kažu da su nam podarile ono najbolje od američkog filma. Instrumentalnu muziku je napisao Mike Oldfield, dok se u ulozi direktora fotografije našao Owen Roizman (zaslužan za vrhunsku estetiku filmova "Francuska veza", "Network", "Tootsie"). Kino publika koja je širom svijeta gledala premijeru filma 1973. godine nije se dobro provela. Zbog scena okretanja glave za 360 stepeni i ostalih tjelesnih transformacija djeteta (kao hod na rukama niz stepenice), ljudi su povraćali između sjedala, uz česte intervencije hitne pomoći.

Film koji je otvorio vrata naših najvećih strahova

Nakon završetka snimanja filma poginulo je čak devet članova filmske ekipe, a samo snimanje pratile su brojene nesreće, povrede glumaca i požari, što je determiniralo "Egzorcistin" imidž za sva vremena. Navodno je tek nedavno otkriven identitet dječaka po čijoj priči je snimljen film, a zanimljivo je da ove godine stiže nastavak filma, u kojem će se nakon pola vijeka ponovo pojaviti Ellen Burstyn. Dobra vijest je da će ga režirati David Gordon Green, reditelj posljednjeg dijela franšize "Halloween".

I nakon 50 godina, "Egzorcist" predstavlja fenomen koji je izvršio nemjerljiv uticaj na popularnu kulturu. I nije da se nećete prestraviti gledajući ga nakon toliko vremena. Ako se usudite.