Mnoštvo dobrobiti
45

Znate li zašto je dobro svako jutro pojesti med s bijelim lukom na prazan želudac

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Svako domaćinstvo imamo veliku apoteku s prirodnim lijekovima koje često zanemarujemo. Mnogi od začina koje svakodnevno koristimo za kuhanje imaju nevjerojatna ljekovita svojstva.

Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine izvrstan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.

Spojevi sumpora u bijelom luku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprječavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u bijelom luku detoksificira krv, uklanja višak kolesterola i regulira trigliceride.

Najbolje je što ovu smjesu možete zapakovati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate sedam dana zaredom kako bi osjetili nevjerojatne rezultate.

Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med također izvrsno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju razine kolesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um.

Bijeli luk ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sustava koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Kako biste izvukli najviše koristi od bijelog luka, uvijek ga trebate koristiti sirovog, njegovo kuhanje smanjuje nutritivna svojstva.