Evo kako iskoristiti ljuske bijelog luka umjesto da ih bacate
Iako se u domaćinstvima najčešće baca, ljuska bijelog luka krije brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.
Iako se u domaćinstvima najčešće baca, ljuska bijelog luka krije brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.
Ukoliko tražite brz i ukusan prilog za vaše glavno jelo, štapići od tikvica s bijelim lukom i sirom su odličan izbor.
Bijeli luk je jedan od najmoćnijih prirodnih saveznika u borbi za zdrav organizam. Osim što jača imunitet, poznat je po svojim antibakterijskim, antivirusnim, antifungalnim i antioksidativnim svojstvima. Također se često koristi kao prirodna prevencija protiv različitih bolesti.
Oguljene ljuske bijelog luka ne biste trebali bacati jer vam i one mogu biti od koristi za pripremanje dodataka jelu.
Bijeli luk jedna je vrlo zdrav te pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i holesterola, ali zbog jakog mirisa mnogi ga izbjegavaju. Uz to, za recepte se često koristi tek nekoliko češnjeva pa vrlo često ostatak bijelog luka zna propasti.
Mnogo je faktora koji mogu ublažiti rizik od raka dojke, a jedna od ključnih stvari na koju je bitno obratiti pažnju je ishrana. Nutricionizam igra jako bitnu ulogu u prevenciji raka, a jednostavne namirnice mogu mnogo pomoći u tome.
Prije nego što bacite dasku za rezanje zbog neugodnih mirisa od bijelog luka, pokušajte ih se riješiti uz pomoć sode bikarbone i sirćeta.
Bijeli luk je osnovni sastojak u mnogim kuhinjama, a svemu dodaje ukus, od supa i jela od tjestenina do umaka i preliva.
Održavanje zdrave težine i upravljanje nivoom šećera u krvi ključni su za opću dobrobit, posebno dok se krećemo kroz različite faze života. Određene vrste hrane poput mahunarki, bijelog luka, masne ribe i grčkog jogurta vam mogu pomoći pri tome.
Guljenje bijelog luka za mnoge je jedan od najzamornijih i najneugodnijih dijelova kuhanja, ali jednostavan trik potpuno će promijeniti način na koji pristupate ovom zadatku.