Zdravlje
66

Šest razloga zašto biste ujutro trebali piti toplu vodu s limunom

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Početak dana uz toplu vodu s limunom ima brojne zdravstvene prednosti, a dio je i ajurvedske prakse dosta vremena. Ajurvedsku medicinu je još 1977. godine Svjetska zdravstvena organizacija zvanično prihvatila kao prirodan način liječenja, a u Indiji i nekim dijelovima Azije primjenjuje se još od davnina.

Evo koje su sve prednosti konzumiranja tople limunade ujutro:

Pomaže probavi i varenju

Ne samo da topla voda stimuliše vaš želudac i rad crijeva, već se za limun vjeruje kako prečišćava jetru. Također, pomaže želučanoj kiselini u varenju hrane i eliminaciji toksina.

Jača imunitet

Citrusno voće poput limuna puno je vitamina C i askorbinske kiseline. Vitamin C pomaže u prevenciji i liječenju prehlade, dok askorbinska kiselina pomaže apsorpciju željeza, koje također igra ulogu u jačanju imunološkog sistema.

Alkalizira tijelo

Ukoliko je vaše tijelo u hroničnom pH disbalansu, podložno je različitim bolestima i infekcijama. I iako je limun kiseo, on ima izuzetno alkalizirajući efekt i njegovom upotrebom osiguravate balans pH vrijednosti tijela, pogotovo ukoliko često konzumirate meso, sireve i alkohol.

Pomaže u detoksikaciji

Limunada je prirodni diuretik, što znači da pomaže i omogućava lakšu eliminaciju toksina i otrova iz vašeg tijela.

Daje vam energiju

I iako je većini ljudi teško odreći se jutarnje kafe, kažu kako im je to pomoglo upravo uz nekoliko dana konzumiranja tople vode s limunom. Kombinacija limuna i tople vode pomaže hidrataciji i dotoku oksigena u krv, zbog čega se osjećate odlično.

Vašu kožu čini divnom

Hronična dehidracija kožu čini suhom i ispucalom, dok je topla limunada idealan način da se pobrinete i za najveći organ svog tijela. Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom, dok antioksidanti djeluju protiv starenja i pojave bora.