Prema mišljenju liječnice
19

Pronađite zdravije opcije: Pet vrsta namirnica koje vam mogu povećati stres i umor

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Određena hrana može imati negativne posljedice na vaš organizam, ali i raspoloženje. To ćete najbolje prepoznati kada nakon obroka osjetite pad energije i raspoloženja.
Nutricionistička psihijatrica na Medicinskom fakultetu Harvarda Uma Naidoo navodi da crijeva i mozak neprestano međusobno šalju signale. Tako npr. upala u crijevima predstavlja da je manje energije dostupno za ostatak tijela, uključujući i mozak.

"To je zato što niska upala isključuje metabolički 'prekidač' u hemijskom procesu koji proizvodi energiju. Rezultat nije samo smanjena energija, već i povećanje slobodnih radikala koji oštećuju moždano tkivo", objasnila je psihijatrica Naidoo.

Ukratko rečeno, vrsta hrane koju jedete može pridonijeti vašim osjećajima tjeskobe, depresije i nedostatka energije.

Prerađena hrana

Hranu poput kolača, smrznutog tijesta, raznih kupovnih peciva i kupovnih sokova trebalo bi izbjegavati jer sadrže razne dodatne sastojke i rafinisane šećere, a višak šećera u tom slučaju pretvara se u glukozu što može uzrokovati umor i tjeskobu.

Industrijska biljna ulja

Prirodna ulja uglavnom su zdrava, ali značajno prerađena ulja, poput ulja kukuruza, sjemenki grožđa i suncokreta, mogu tijelu učiniti više štete nego koristi. Prerada uzrokuje da ulja postanu bogata omega-6 masnim kiselinama što može povećati upalu.

Dodani i rafinisani šećeri

Dodani i rafinisani šećeri mogu pogoršati upalu i pridonijeti promjenama raspoloženja i padu energije. Kada šećer u krvi padne, vaše raspoloženje se pogoršava, a razina tjeskobe može naglo porasti.

Pržena hrana

Osim što pridonosi visokom holesterolu, visokom krvnom pritisku i drugim fizičkim zdravstvenim problemima, pržena hrana može utjecati na naše mentalno zdravlje. Psihologinja Naidoo navodi kako do toga najčešće dolazi jer se hrana prži u nezdravim masnoćama.

Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači postaju sve popularniji u svijetu, a većinom ih koriste oni koji žele kontrolirati unos kalorija. Međutim, istraživači su doveli u pitanje sigurnost umjetnih sladila, budući da jedan popularni zaslađivač povezuju s simptomima depresije, tjeskobe i razdražljivog ponašanja.