Odličan spoj namirnica
45

Recept u stilu popularnog deserta: Napravite osvježavajuće ledene kocke s jagodama

Piše: L. R.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Ukoliko volite kolače s jagodama, svakako biste trebali probati ovaj osvježavajući desert u stilu ledenih kocki.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu Recepttura, koji je ranije podijelio recept za klasične ledene kocke.

Sastojci za kremu:

  • 60 grama glatkog brašna
  • 60 grama gustina
  • 750 mililitara mlijeka
  • 150 grama šećera
  • 200 grama maslaca sobne temperature

Sastojci za biskvit:

  • 60 grama glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 75 grama šećera
  • 15 grama kakaa
  • tri jajeta

Zalijevanje biskvita:

  • 200 mililitara vode
  • 75 grama šećera

Sastojci za crveni sloj:

  • 500 grama jagoda
  • četiri kašike šećera
  • 500 mililitara vode
  • dva crvena preljeva za torte

Priprema:

Najprije napravite kremu jer će na taj način kolač prije biti gotov. U posudu sipajte brašno, gustin i šećer pa kratko promiješajte. Odvojite 200 mililitara mlijeka i sipajte u posudu s brašnom, gustinom i šećerom. Miješajte tako da ne ostanu grudvice.

Ostatak mlijeka sipajte u šerpu i stavite da zakipi. Kad zakipi sklonite sa strane, sipajte razmućenu smjesu, kratko promiješajte i vratite na ringlu. Kuhajte uz stalno miješanje dok krema ne postane gusta. Skuhanu kremu potom pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za biskvit su vam potrebne dvije posude. U jednu stavite bjelanjke, a drugu žumanjke. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa dodajte šećer i opet sve umutite.

U snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak i nakon svakog kratko promiješati mikserom. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, umiješajte pa dodajte kakao i ponovite postupak.

Uzmite kalup ili tepsiju približnih dimenzija 33x19 centimetara pa nauljite i pospite brašnom. Prebaciti smjesu u kalup i dobro ga poravnajte. Pecite ga u zagrijanoj rerni na 190 minuta nekih 15 minuta. Kada je pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi.

Kad se ohladi, potrebno je napraviti sirup koji će preliti preko biskvita. U šerpu sipajte vodu i šećer pa zagrijte uz miješanje dok se šećer ne istopi. Vruć sirup odmah prelijte preko ohlađenog biskvita.

Umutite maslac sobne temperature pa dodajte dio po dio ohlađene kreme koju ste prethodno napravili i nastavite mutiti. Gotovu kremu nanesite na biskvit i izravnajte.

Operite jagode, posušite i narežite po dužini Redajte ih po kremi s narezanom stranom prema dolje. Napravite dvije vrećice crvenog preljeva za torte prema uputama na pakovanju. Kad se preljev počne stvrdnjavati, rasporedite ga ravnomjerno preko jagoda te kolač stavite u frižider preko noći da se dobro ohladi prije posluživanja.