lifestyle
101

Najinovativnije škole svijeta za obrazovanje po mjeri djeteta

Klix.ba
Inovacije u obrazovanje imaju različite forme, poput inkorporiranja novih tehnologija u metode učenja, odlazaka na putovanja koja omogućavaju istraživanja, odbacivanja društvenih normi ili saradnje sa lokalnom zajednicom. Inovativne škole širom svijeta Business Insider je uvrstio na listu koja će vas oduševiti.

Summit Sierra u Seattleu, Washington

Bill Gates kaže da se njihov pristup ogleda u personalizovanom učenju - obliku edukacije koja tehnologiju koristi kako bi obogatila znanje učenika praćenjem vlastitih instrukcija, što je jedan od najefektivnijih načina za učenje. Škola Summit Sierra otvorena je 2015. godine i ima 200 učenika.

Summit Sierra, Seattle, Washington
Summit Sierra, Seattle, Washington

Svakoga dana djeca 30 minuta čitaju pa 30 minuta rješavaju matematičke probleme, slušaju online kurseve, razgovaraju s mentorima o karijeri i životnim ciljevima te se upoznaju sa drugim učenicima, razgovaraju s njima, govore o svojim osjećajima i bave se drugim aktivnostima u okviru perioda posvećenog bavljenju zajednicom.

Ipak, nastavnici i ovdje imaju glavnu ulogu. Sve četiri godine su im mentori i koriste softver kako bi vidjeli da li njihovi učenici rade zadaće i polažu ispite. Ovom aktivnom ulogom u njihovom obrazovanju djecu uče odgovornosti i samopouzdanju.

Ørestad Gymnasium u Kopenhagenu, Danska

Ova gimnazija je jedna ogromna učionica u kojoj uči 358 srednjoškolaca. Osmišljena je kao ekspanzivna staklena kocka u kojoj potiču učenike da sarađuju kako bi se naučili fleksibilnosti u različitim oblastima života.

Ørestad Gymnasium, Copenhagen, Danska
Ørestad Gymnasium, Copenhagen, Danska

"Želimo održavati nastavu na kojoj će učenici istraživati i sarađivati na rješavanju stvarnih životnih problema", kaže direktor Allan Kjær Andersen. "Na taj način želimo biti otvorena škola koja je povezana sa vanjskim svijetom".

Otvoreni prostor služi i opuštenijem pristupu učenika, želi ih potaknuti da sami aktivno učestvuju u vlastitom obrazovanju. Djeca se razdvajaju u grupe i formiraju privremene učionice, a ponekad ih u tome vode i nastavnici.

"Nije dovoljno dati im znanje. Trebate im omogućiti da znanje pretvore u aktivnosti", tvrdi direktor Andersen. "To nam je veoma važno, kao i drugim modernim školama".

Big Picture Learning u Providenceu, Rhode Island

U ovoj školi nema zidova. Omogućava sticanje znanja u stvarnom svijetu. Od samog početka učenici uče da je njihova kreativna strast na prvom mjestu. Imaju mentore s kojima rade na područjima u kojima jednog dana žele izgraditi svoju karijeru.

Big Picture Learning in Providence, Rhode Island
Big Picture Learning in Providence, Rhode Island

"Najvažniji element obrazovanja u našoj školi je učenje u stvarnom svijetu", kaže direktor odjela za komunikacije Rodney Davis. Taj sistem implementira se u 55 škola širom SAD-a. On znači da svaki učenik završava proces "učenja kroz staž".

"Projekti su povezani s interesima učenika i zadovoljavaju potrebe mentora", dodaje Davis. To uključuje sve, od pokretanja poslova, popravljanja automobila i učenja slova zakona.

Vrtić Egalia u Štokholmu, Švedska

Zasniva se na potpunoj jednakosti među djecom odbacujući zamjenice vezane za spol u nadi da će natjerati djecu da ravnopravno razmišljaju jedna o drugima. Umjesto "on" i "ona", djecu nazivaju vlastitim imenima ili "oni". To je dio misije za izbjegavanje diskriminacije svake vrste.

Vrtić Egalia, Štokholm, Švedska
Vrtić Egalia, Štokholm, Švedska

"Ovo uključuje spol, religiju, dob, razred, seksualnu orijentaciju, rodno izražavanje, invaliditet...", kaže direktorica Lotta Rajalin.

Djecu uče da jedni o drugima sude na osnovu postupaka, a ne stereotipa.

AltSchool u San Franciscu, California

Predstavlja potpuni odmak od tradicionalnog obrazovanja izbjegavajući standardne modele testiranja znanja. Umjesto toga ima plan i program koji poboljšava tehnološka znanja i čini da djeca razmišljaju fleksibilno kako bi se mogla prilagoditi promjenama u svijetu.

AltSchool, San Francisco, California
AltSchool, San Francisco, California

Djeca svakodnevne predmete pretvaraju u sklopove, uče 3D modeliranje za izgradnju igraonica, a sve u potrazi za ugodnom budućnošću.

"Iskustva stečena u školi mogu biti puno više od upijanja činjenica i brojki. Djecu trebamo educirati da rješavaju probleme, uče socijalno-emocionalne vještine i budu dio procesa postavljanja ciljeva", kaže direktor Max Ventilla.

Sra Pou Vocational School u selu Sra Pou, Kambodža

Dizajnirali su je arhitekti iz firme Rudanko - Kankkunen, a namijenjena je djeci svih uzrasta i za sve članove zajednice kako bi naučili pretvoriti svoju strast u punopravna preduzeća. Lokalne nevladine organizacije pružaju podršku nastavnicima koji usmjeravaju djecu.

Sra Pou, Kambodža
Sra Pou, Kambodža

Izgradnja škole bila je posebna pouka. Arhitekti su strukturu podigli rame uz rame sa lokalnim stanovništvom dajući im uputstva o tome kako da izgrade vlastitu zgradu istog stila. Škola porodicama omogućava da steknu nezavisnost. Muškarci, žene i djeca mogu naučiti kako da procijene svoje domaće proizvode i prodaju ih ljudima u svom području. Kada nije u upotrebi za školske aktivnosti, zgrada također služi kao gradska vijećnica, mjesto donošenja odluka i organizovanja društvenih skupova.

P-TECH High School, Brookly, New York

Ova škola koju je 2011. godine otvorio IBM premošćava period između srednje škole i fakulteta i olakšava učenicima da se naviknu na nove obaveze. Petu i šestu godinu oni stiču znanja njujorškog College of Technology, a mnogi se potom odlučuju za dalje školovanje.

P-TECH, Brooklyn, New York
P-TECH, Brooklyn, New York

Iz P-TECH-a kažu da studentima čiste put od škole prema karijeri, dajući mladima priliku da biraju šta žele i opcije koje inače ne bi mogli ni zamisliti, a na taj način direktno unapređuju američku ekonomiju.

Steve Jobs School u Amsterdamu, Holandija

Ovo je škola u kojoj se drugačije razmišlja. Odbacujući konvencionalne mudrosti, umjesto provođenja sve djece kroz isti obrazovni sistem, svako ide svojim tempom. Maurice de Hond, osnivač škole, kaže da svaki učenik počinje vlastitim planom razvoja koji se provjerava i po potrebi revidira svakih šest mjeseci, a u tome učestvuju dijete, njegovi roditelji i trener (u ovoj školi ih ne nazivaju učiteljima niti nastavnicima).

Steve Jobs School , Amsterdam, Holandija
Steve Jobs School , Amsterdam, Holandija

Na osnovu rezultata djetetu se nude novi izazovi za lični napredak i uputstva šta sve može izabrati. Svi učenici od 4. do 12. razreda dobijaju iPad pun aplikacija za individualno učenje. Cilj je da sami osmisle svoj edukacioni proces. Ovdje se poštuje tempo u učenju i napredovanju svakog pojedinca.

THINK Global School na lokacijama širom svijeta

Bazirana na konceptu škole bez granica, iako ima svoje sjedište u New York Cityju, ova srednja škola predavanja drži posvuda. Učenici svaki semestar provode u različitim zemljama, uče o lokalnoj kulturi, prirodnim naukama, književnosti tog prostora...

THINK Global School
THINK Global School

U toku školske 2014/2015. godine jesenji semestar su slušali u Kostariki, a proljetni u Grčkoj. Ploveći od jednog do drugog otoka u predivnoj prirodi učili su o filozofiji, umjetnosti i književnosti. Osnivači škole su na ovaj koncept izuzetno ponosni i kažu da djeca imaju velike koristi od njega. Osim toga, učenici u svakoj zemlji učestvuju u humanitarnom radu i projektima pomoći lokalnoj zajednici. Za roditelje koji žele da im djeca postanu građani svijeta nema bolje škole od THINK-a.