Na Eurosongu
26

Predstavnica Portugala jednim detaljem odala počast Palestini, EBU oduljio s objavom njenog nastupa

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Iolanda Costa, predstavnica Portugala na Eurosongu, jednim detaljem je odala počast Palestini, što su mnogi primijetili tek nakon što je emitovanje završeno jer su se fotografije i snimci počeli širiti društvenim mrežama.
Naime, svojom manikurom s palestinskom kefijom jasno je dala do znanja da podržava Palestinu. Ona je prije finala pozirala s istom manikurom, a pokazala ju je i kada je na početku emitovanja nosila zastavu svoje zemlje.
Izvela je pjesmu "Grito". Na kraju svog nastupa je rekla: "Hvala vam mnogo. Mir će prevladati."

Gledatelji su na društvenim mrežama naveli da je EBU oduljio s objavom njenog nastupa na YouTubeu, Instagramu i drugim društvenim mrežama. To nije bio slučaj s ostalim nastupima. Kao što je poznato, EBU je zabranio unošenje palestinskih zastava u dvoranu te pokazivanje bilo kakvog oblika podrške ovoj zemlji.

Smatraju da je to urađeno kao kazna zato što je nosila ovu manikuru. Iz EBU-a se još uvijek nisu oglasili povodom ovoga. Žiri joj je dao 13, a publika 139 bodova. Završila je na 10. mjestu s ukupno 152 boda.

Žiri je Švicarcu Nemi dao 365 bodova, a publika 226. Dakle, ukupno 591. Na drugom mjestu je predstavnik Hrvatske Baby Lasagna s 547 bodova.