Vjerovatno neće pomoći
27

Zašto samo smanjenje kalorija nije učinkovita metoda u gubitku masnih naslaga

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Sve popularniji način gubitka kilograma je ograničavanje kalorija uz pomoć raznih aplikacija koje prate unos kalorija. Iako je to zapravo jedan logičan proces, brojanje kalorija ne mora nužno pomoći u gubitku masnih naslaga.
Ljekar i autor brojnih knjiga o pretilosti Robert Lustig otkrio je zašto to nije najbolji način da izgubite kilograme. On je istaknuo da je skidanje masnih naslaga teže nego što mislimo i ne radi se o tome koliko dnevno unosimo kalorija.

On je tokom gostovanja u podcastu "Diary of a CEO" govorio o inzulinskoj rezistenciji kao jednom od glavnih krivaca za višak kilograma.

Tako prema Lustigu, šećer je glavna prepreka u borbi protiv masnih naslaga. On označava fruktozu kao ključnu komponentu šećera objašnjavajući da se fruktoza prerađuje u tijelu poput alkohola.

Također je istaknuo opasnosti od pretjeranog uživanja u šećeru, uspoređujući njegovo štetno djelovanje s djelovanjem alkohola. Inače, NHS smjernice sugerišu da bi odrasle osobe trebale ograničiti unos slobodnih šećera na najviše 30 grama dnevno.

Lustig upozorava da prekoračenje ovih granica šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, od metaboličkih poremećaja do izazova mentalnog zdravlja pa čak i društvenih problema.

"Također, znamo da ako konzumirate velike količine šećera, to ima višestruke štetne učinke, poput problema s mentalnim zdravljem, kognitivnog pada i rane smrti. Također znamo da je to primarni pokretač poremećaja pažnje", navodi on.

Stoga, ako aktivno pokušavate skinuti kilograme i masne naslage, brojanje kalorija nije učinkovita metoda. Način na koji vaše tijelo reaguje na hranu važnije od broja kalorija koje unosite. To posebno vrijedi jer prekomjerni unos šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, što može uzrokovati debljanje i otežati mršavljenje.