Kako će postupiti Zagreb
3

Hrvatska opozicija traži priznanje Palestine: "Pozivamo HDZ na konsenzus"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Gordan Bosanac, saborski zastupnik stranke Možemo i nositelj liste za EU izbore, pozvao je na današnjoj konferenciji da Hrvatska prizna Palestinu.

Najavio je kako će Možemo u saborsku proceduru uputiti prijedlog zaključka kojim će od Vlade tražiti jasan okviran plan prema priznanju te osiguranje bilateralne humanitarne pomoći Palestini.

Zahtijeva od Vlade da prestane s "neljudskom pasivnošću" prema Palestini. Pozvao je na stvaranje konsenzusa i zajedničko kreiranje vanjske politike prema Palestini s ciljem priznanja. Što se tiče odluke Međunarodnog suda pravde o mogućem počinjenju genocida, Bosanac je pozvao Vladu da se aktivnije uključi u zaustavljanje sukoba te učini sve da spriječi genocid, piše Index.hr

Od Ministarstva vanjskih poslova je zatražio da, osim uplata multilateralne pomoći UN-u, osigura i sredstva za bilateralnu pomoć Gazi.

"U Hrvatskoj postoji dovoljno stručnjaka, organizacija civilnog društva i javnih institucija koji stradalima u Gazi mogu izravno pružiti humanitarnu i svaku drugu, a takva bilateralna pomoć bila bi puno lakša kad bi RH priznala Palestinu", naveo je Bosanac.

"Pozivamo HDZ-ovce na stvaranje konsenzusa"

Ponovio je kako je njegova stranka u više navrata predlagala zaključke koji bi Vladu natjerali da se aktivnije zauzima za prekid vatre, puštanje taoca, istrage ratnih zločina počinjenih nad civilima Izraela i Gaze te olakšavanje ulaska humanitarne pomoći.

"HDZ je to uvijek odbijao, ali nalozi za hapšenje protiv vodstva Hamasa i vodstva Izraela koje je tražio tužitelj Međunarodnog kaznenog suda pokazali su upravo ono što smo mi govorili cijelo vrijeme - da se doista radilo o ozbiljnim povredama međunarodnog prava i ratnim zločinima", istakao je Bosanac.

Podsjetio je kako su Španija, Irska, Norveška i Slovenija najavile skoro priznanje Palestine, dok je reakcije Plenkovićeve vlade na tu temu ocijenio vrlo mlakima i neadekvatnima.

"Možemo! će od sljedeće sedmice još aktivnije raditi na tome da RH krene u smjeru priznanju Palestine te pozivamo kolegice i kolege iz HDZ-a na stvaranje konsenzusa, da zajedno krenemo raditi na okvirnom planu za priznanje", najavio je Bosanac.