U Velikom parku
12

Sarajevo: Otvorena izložba "Underground - Pod zemljom" uoči usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, otvorena je izložba "Underground – Pod zemljom" u Velikom parku u Sarajevu.

Arhiv Federacije BiH priredio je izložbu u znak podrške usvajanja Rezolucije, ali i podsjećanja cijelog svijeta na razmjere zločina koji su počinjeni u Srebrenici. Izložba će biti postavljena u Velikom parku kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Pored izložbe bit će prikazan i kratki dokumentarni film o pronalasku masovnih grobnica na području Srednjeg Podrinja, a hor Rejjan će izvesti kasidu "Cvijet Srebrenice".

Izložba sadrži 30 fotografija iz 14 masovnih grobnica, iz fundusa Arhiva FBiH i Memorijalnog centra Srebrenica, kao i predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

Pokrovitelji izložbe su Predsjedavajući Doma naroda – Parlamenta BiH Kemal Ademović, Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dr. Jasna Duraković.

Otvaranju izložbe prisustovovale su visoke zvanice diplomatije, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, vjerskih institucija, nevladinog sektora i učenici srednjih škola.