BiH
2

Stilizirani stećak na znaku Arhiva FBiH

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Arhiv Federacije BiH izradio je znak koji će biti korišten za predstavljanje te ustanove na skupovima raznih vrsta i drugim prigodama.

Direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković kazao je danas tim povodom na pres- konferenciji u Sarajevu da je to prvi znak Arhiva FBiH s kojim će se javno predstavljati, njihovih je ruku djelo, a prihvatila ga je Vlada FBiH u januaru ove godine.

"Znak je stilizirani stećak kojim smo htjeli simbolizirati hiljadugodišnju Bosnu i Hercegovinu, koja zapravo toliko i postoji. Na logu je štit s bosanskohercegovačkim grbom, koji simbolizira i potvrđuje našu odlučnost da branimo domovinu BiH. Logo je sastavni dio memoranduma Arhiva Federacije", kazao je.

Jerković ističe da će se taj znak naći i na priznanjima koje od ove godine dodjeljuje Arhiv Federacije za doprinos razvoju arhivske djelatnosti u FBiH. Tako će ove godine biti prvi put dodijeljene povelje kralj Tvrtko Prvi Kotromanić, Bosanski stećak i Pismena pohvala Arhiva Federacije.

"Bit će to reprezentativna nagrada za koju će, mislim, konkurirati i međunarodni arhivisti kao i strane organizacije, a prijedloge mogu podnijeti pojedinci i državni organi, pravne osobe i druge institucije. Poziv je otvoren do 9. aprila", kazao je.

Nagrada će biti dodijeljena povodom Međunarodnog dana arhiva (9. juni), a u tom mjesecu obilježava se i dan Arhiva Federacije.

Istaknuo je i rezultate što su postignuti u radu Arhiva Federacije te to potkrijepio činjenicom da tokom demonstracija u Sarajevu 7. februara 2014. nije izgorio nijedan fond jer su, kako je kazao, imali visokorazvijen sistem vatrozaštite, kao i druge sigurnosne mjere osiguranja objekata.

"Arhiv Federacije uradio je, samo od polovine prošle godine, tri međunarodne izložbe (u Litvaniji, Estoniji i Moldaviji) na kojima smo predstavili genocid u Srebrenici koji su izvršile srpske snage nad Bošnjacima Srebrenice. S tim državama potpisali smo, ili ćemo potpisati, sporazume o suradnji", kazao je.

Adamir Jerković za juni je najavio posjetu kolege iz Litvanskog nacionalnog arhiva koji će, uz pomoć Arhiva Federacije, za bh. građane prirediti izložbu "Baltički lanac". Govori o otporu triju baltičkih republika (Litvanije, Latvije i Estonije) sovjetskoj okupaciji i borbi tih država za slobodu i nacionalnu nezavisnost koju su izgubile 1940. padom pod sovjetsku upravu.

Po njegovim riječima, svjetska izložba "Srebrenički inferno" nastavit će put i biti predstavljena u Skoplju (Makedinija) i Tbilisiju (Gruzija), a u oktobru u Rigu (Latvija).

Aktivnosti u 2015. godini objavljene su u knjizi "Anali", koju Arhiv Federacije BiH izdaje sedam godina.Arhiv FBiH osnovan je 1994. godine, a u arhivskom fondu posebno se izdvaja onaj Branka Mikulića, predsjednika Centralnog komiteta Saveza komunista BiH, predsjednika Predsjedništva SRBiH i predsjednika Organizacionog komiteta XIV zimskih olimpijskih igara "Sarajevo 84".