{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježen Dan arhiva i arhivske službe BiH

F
11.12.2015. u 15:01
9
1
U Sarajevu obilježen Dan arhiva i arhivske službe BiH
9
U Sarajevu je danas na prigodan način obilježen Dan arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine, 12. decembar, te tim povodom predstavljena izdavačka djelatnost arhiva i upriličen ciklus izložbi iz arhivskih fundusa arhiva u BiH.
Na značaj arhivske djelatnosti i građe za očuvanje kulturne baštine i društvene memorije BiH ukazali su v. d. direktora Arhiva BiH doc. dr. Šimun Novaković i prof. dr. Izet Šabotić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH, istaknuvši važnost odgovarajućeg pozicioniranja i valoriziranja ove djelatnosti.

Podsjetili su da su prije 68 godina (12. decembra 1947. godine) osnivanjem Arhiva BiH udareni temelji arhivskoj djelatnosti u BiH, uz napomenu da čuvanje arhivske građe seže u dalju prošlost te da je u historijskom kontekstu značajan poticaj na tom planu ostvaren u doba austrugarske uprave u BiH.

Među ostalim, u to vrijeme izgrađen je i Zemaljski muzej BiH koji je do osnivanja Arhiva BiH "sačuvao“ najznačajniji dio arhivske građe značajne za razumijevanje bogate kulturne prošlosti i naslijeđa naše zemlje.

Novaković i Šabotić su na prigodnoj svečanosti u holu Parlamentarne skupštine BiH naglasili da se usljed, burnih dešavanja na ovim prostorima i čestih smjena društveno-političkog konteksta, značajan dio arhivskih fondova nalazi izvan zemlje (Beč, Istanbul, Beograd, Dubrovnik...).

U kontekstu savremenih dešavanja, podsjetili su na nemile događaje iz februara 2014. godine u kojima je nemjerljivu štetu pretrpio Arhiv BiH, navodeći da je, u međuvremenu, a zahvaljujući potpori institucija BiH i međunarodnih organizacija (TIKA - turska razvojna agencija), obnovljen "Depo 1“, te da je arhivska građa pohranjena i sačuvana u njemu ponovno spremna za korištenje.

Kako je rečeno, uporedo s redovnim aktivnostima, angažman arhivskih djelatnika u BiH orijentiran je ka modernizaciji metoda i sadržaja rada uvođenjem digitalizacije i korištenjem drugih savremenih načina čuvanja arhivske građe.

U tom kontekstu, aktuelan je projekt "Jačanje kapaciteta Arhiva BiH“ koji se realizira u suradnji s državnim arhivom Češke Republike, a u čijem je sklopu predviđena obuka djelatnika Arhiva BiH za rad u laboratoriju za restauraciju i konzervaciju, te na koncu i doniranje takvog laboratorija, što bi trebalo uslijediti već početkom naredne godine.

Ovaj će laboratorij biti "otvoren“ i za potrebe drugih arhiva i ustanova koje se bave očuvanjem historijskog, odnosno kulturnog naslijeđa u BiH.

Uz čestitke upućene u povodu Dana arhiva i arhivske službe BiH, Šabotić i Novaković su iskazali zahvalnost domaćim i međunarodnim institucijama koje su pružile potporu jačanju arhivske djelatnosti, pozivajući nadležne institucije u BiH da se još snažnije uključe na planu unapređenja ove za društvo i državu iznimno značajne oblasti.

U sklopu Programa obilježavanja za arhivsku djelatnost u BiH značajnog datuma, upriličen je i ciklus izložbi na kojima je predstavljen dio pisanog naslijeđa iz različitih historijskih razdoblja.

Sudionici svečanosti bili su u prilici upoznati se o dokumentima koji svjedoče bogatu baštinu BiH, a putem kojih je predstavljena arhivska građa Arhiva BiH, Arhiva RS-a, Historijskog arhiva Sarajevo i Arhiva TK-a.

Radi se o izložbama organiziranim pod nazivima "Silvije Strahimir Kranjčević“, "Banja Luka od okupacije do oslobođenja“, "Sarajevo 1941-1945. plakati, proglasi, štampa, propaganda“i "BiH u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: