BiH
9

U Sarajevu obilježen Dan arhiva i arhivske službe BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas na prigodan način obilježen Dan arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine, 12. decembar, te tim povodom predstavljena izdavačka djelatnost arhiva i upriličen ciklus izložbi iz arhivskih fundusa arhiva u BiH.

Na značaj arhivske djelatnosti i građe za očuvanje kulturne baštine i društvene memorije BiH ukazali su v. d. direktora Arhiva BiH doc. dr. Šimun Novaković i prof. dr. Izet Šabotić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH, istaknuvši važnost odgovarajućeg pozicioniranja i valoriziranja ove djelatnosti.

Podsjetili su da su prije 68 godina (12. decembra 1947. godine) osnivanjem Arhiva BiH udareni temelji arhivskoj djelatnosti u BiH, uz napomenu da čuvanje arhivske građe seže u dalju prošlost te da je u historijskom kontekstu značajan poticaj na tom planu ostvaren u doba austrugarske uprave u BiH.

Među ostalim, u to vrijeme izgrađen je i Zemaljski muzej BiH koji je do osnivanja Arhiva BiH "sačuvao“ najznačajniji dio arhivske građe značajne za razumijevanje bogate kulturne prošlosti i naslijeđa naše zemlje.

Novaković i Šabotić su na prigodnoj svečanosti u holu Parlamentarne skupštine BiH naglasili da se usljed, burnih dešavanja na ovim prostorima i čestih smjena društveno-političkog konteksta, značajan dio arhivskih fondova nalazi izvan zemlje (Beč, Istanbul, Beograd, Dubrovnik...).

U kontekstu savremenih dešavanja, podsjetili su na nemile događaje iz februara 2014. godine u kojima je nemjerljivu štetu pretrpio Arhiv BiH, navodeći da je, u međuvremenu, a zahvaljujući potpori institucija BiH i međunarodnih organizacija (TIKA - turska razvojna agencija), obnovljen "Depo 1“, te da je arhivska građa pohranjena i sačuvana u njemu ponovno spremna za korištenje.

Kako je rečeno, uporedo s redovnim aktivnostima, angažman arhivskih djelatnika u BiH orijentiran je ka modernizaciji metoda i sadržaja rada uvođenjem digitalizacije i korištenjem drugih savremenih načina čuvanja arhivske građe.

U tom kontekstu, aktuelan je projekt "Jačanje kapaciteta Arhiva BiH“ koji se realizira u suradnji s državnim arhivom Češke Republike, a u čijem je sklopu predviđena obuka djelatnika Arhiva BiH za rad u laboratoriju za restauraciju i konzervaciju, te na koncu i doniranje takvog laboratorija, što bi trebalo uslijediti već početkom naredne godine.

Ovaj će laboratorij biti "otvoren“ i za potrebe drugih arhiva i ustanova koje se bave očuvanjem historijskog, odnosno kulturnog naslijeđa u BiH.

Uz čestitke upućene u povodu Dana arhiva i arhivske službe BiH, Šabotić i Novaković su iskazali zahvalnost domaćim i međunarodnim institucijama koje su pružile potporu jačanju arhivske djelatnosti, pozivajući nadležne institucije u BiH da se još snažnije uključe na planu unapređenja ove za društvo i državu iznimno značajne oblasti.

U sklopu Programa obilježavanja za arhivsku djelatnost u BiH značajnog datuma, upriličen je i ciklus izložbi na kojima je predstavljen dio pisanog naslijeđa iz različitih historijskih razdoblja.

Sudionici svečanosti bili su u prilici upoznati se o dokumentima koji svjedoče bogatu baštinu BiH, a putem kojih je predstavljena arhivska građa Arhiva BiH, Arhiva RS-a, Historijskog arhiva Sarajevo i Arhiva TK-a.

Radi se o izložbama organiziranim pod nazivima "Silvije Strahimir Kranjčević“, "Banja Luka od okupacije do oslobođenja“, "Sarajevo 1941-1945. plakati, proglasi, štampa, propaganda“i "BiH u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona“.