Nekoliko prednosti
153

Zbog čega biste trebali napraviti pauzu od seksanja

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi seksualni terapeuti savjetuju parovima da naprave pauzu od seksanja jer ova odluka može dobro utjecati na njihovu vezu ili brak.

Tokom ove pauze biste se trebali vratiti jednostavnim načinima pokazivanja ljubavi poput ljubljenja i maženja. Većina parova vremenom počinje zanemarivati ove gestove, a važni su za zbližavanje.

Mnogi se također previše fokusiraju na seks, dok emotivna povezanost postaje nevažna. Pauza od seksa može vam pomoći da otkrijete koliko je vaš partner posvećen emocionalnom aspektu veze.

Terapeuti također navode da seks ne može održati vezu i da je emocionalna povezanost ključ sretne i dugotrajne veze. Parovi koji provode više vremena radeći na svom prijateljstvu kažu da su više povezani.

Jedan od razloga zbog kojih parovi ne žele posjetiti terapeuta je taj što naprosto sebi ne žele priznati da imaju problema te seks koriste kao poricanje. Stare rane ne možete izliječiti praveći se da one ne postoje. Ukoliko napravite pauzu od seksa, suočit ćete se s problemima i iskreno razgovarati s partnerom.

Kada nakon pauze ponovo počnete imati intimne odnose, to će biti istinski čin intimnosti, a ne rutinska stvar. Kada svoju vezu učinite prioritetom, seks će biti bolji. Terapeuti savjetuju da pauza od seksa traje sedmicu do dvije.