Nosiva umjetnost
35

Akademska slikarka svoje umjetničke radove oživljava kroz "EllaArt" odjevne predmete

Piše: El. B.
U eri globalne uniformisanosti koja se nameće mladima i u vremenu u kojem je teško izaći iz nametnutih kalupa odijevanja, mlada akademska slikarka Ella Vejzagić svoje slike i ilustracije oživljava kroz cekere i odjevne predmete, nudeći na taj način bh. tržištu nešto novo i drugačije.

"Cijeli život se bavim kreativnim izražavanjem bez kojeg bi moja stvarnost bila besmislena. Prvobitna ideja brenda 'EllaArt' je da svoju umjetnost i umjetnički izraz unesem kroz odjevne predmete i na taj način približim ljudima svoj rad. Također sam željela da to bude umjetnost koja je izložena non-stop i da svoje radove mogu izlagati i van zatvorenih prostora kao što su galerije", rekla je Ella.

Objašnjava kako je slikarstvo, kroz eru digitalnog, izgubilo svoje pravo značenje i da je umjetnicima preostalo oživljavanje umjetnosti kroz druge vrste medija.

"Prema mom mišljenju ovo je bio samo jedan vid prenošenja sa slikarskog platna na odjevne predmete koji su u tom smislu više eksponirani i pokretni. Jedan vid nosive izložbe umjetničkih radova", rekla je.

Pozitivno je iznenađena interesovanjem bh. građana za originalne komade odjeće koji su ujedno i umjetnička djela, jer nije očekivala da će umjetnost van standardnih okvira biti prihvaćena. Osim u BiH, njen rad cijenjen je i tražen i u zemljama regije.

"Sama činjenica da se neko interesuje za moj rad daje mi nadu da je svijest u umjetnosti kod nas još trajna i zanimljiva. Drago mi je svaki put kada vidim da se u ovom svijetu pomjerenih vrijednosti i značenja kod nas mladi bave umjetnošću i kulturom uopće", rekla je Ella.

Priznaje da joj je žao što u našoj državi ne postoje fabrike koje bi širile originalnost domaćih dizajnera/umjetnika i na taj način prezentovale BiH.

"Globalno, kod nas fali mogućnosti i prostora za djelovanje u umjetničkom smislu", rekla je.

Ella, koja nikada nije slijepo pratila modne trendove, ističe da je originalnost najbitnija stvar u bilo kojoj sferi stvaranja i izražavanja.

"U biti sam za izražavanje individualnosti kroz odijevanje. Najbitnije je biti svoj, prepoznati vlastiti stil i dobro se osjećati u onome što nosite", rekla je.

U budućnosti se, kroz širenje i plasiranje ovog brenda i van bh. granica, planira nastaviti baviti umjetnošću te predstavljati našu državu u domenu umjetnosti i dizajna.