Uspješna dizajnerica
195

Belma Tvico-Stambol: Živim svoj san, a želja mi je da moje kreacije nosi Julia Roberts

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas uspješna bh. dizajnerica Belma Tvico-Stambol kao djevojčica je sanjala da dizajnira odjeću koju će nositi poznate ličnosti. Vrijednim radom njen san postao je stvarnost, pa tako kreacije s njenim potpisom nose brojne ljubiteljice visoke mode u našoj državi, regiji, ali i svijetu.

Belma je svoj rad predstavila na ovogodišnjoj Sedmici mode u Parizu, a njena kolekcija "Infinity" privukla je veliku pažnju kupaca i naišla na veoma dobre reakcije.

"Sve je proteklo u najboljem redu i mislim da sam na najbolji mogući način prezentovala bh. modnu scenu i dizajn. Sklopili smo mnogo kontakata s potencijalnim kupcima, modnim blogerima, ličnostima iz javnog života Francuske i mnogim drugim. Na taj način smo doprinijeli da se o bh. modnom dizajnu čuje i van ovih prostora", rekla je.

Podršku ovom projektu pružili su Ministarstvo kulture i sporta KS i Grad Sarajevo, a Belma priznaje da bez njihove podrške ne bi mogla predstaviti svoj rad u Parizu, jer je ovaj projekt iziskivao velika finansijska sredstva.

"Nadam se i vjerujem da je ovo moj početak na međunarodnoj modnoj sceni i da ću ubuduće biti redovna učesnica i izlagačica na Sedmici mode u Parizu, kao i da će se moje kreacije uskoro prodavati u Parizu, Milanu, Londonu, Dubaiju i drugim svjetskim metropolama", rekla je Belma.

Nova vizija sportske elegancije

"Infinity" kolekcija inspirisana je fluidnim futurističkim formama i pokretom koje je Belma hrabro prenijela na tkaninu. Uz saradnju s umjetnicom Taidom Jašarević dizajnirani su namjenski materijali za proljeće/ljeto 2018., a printovi daju novu dimenziju krojevima po kojima je Tvico prepoznatljiva.

"Dama koja nosi Belma Tvico dizajn voli bezvremenske krojeve koji su senzualni. Usuđuje se kombinirati tajloring i casual stil uz smjelu kombinaciju boja poput cherry tomato, ultra violet, spring crocus, lime punch, nude, sailor blue", rekla je Belma koja je u ovoj kolekciji napravila blagi odmak od svojih uobičajenih stvari i kupcima ponudila novu viziju sportske elegancije.

Belma je svoj rad javnosti prvi put predstavila na Fashion Weeku 2003. godine kada je u konkurenciji od 300 dizajnera dobila priliku biti u 30 najboljih. Nakon toga je svoju sreću okušala u Istanbulu gdje je radila i na kolekciji za Big star 2006., no ipak to nije bio njen dugoročni plan jer je oduvijek željela kreirati i posjedovati svoj brend.

"Tamo sam uspjela usvojiti znanje o tehničkom dizajnu i proizvodnji i samo iskustvo je bilo dragocijeno i neprocjenjivo, ali sam se onda odlučila vratiti i početi stvarati prvi bh. luksuzni brend za žene", rekla je.

Edukacija dizajnera i kupaca

Ističe da je neophodno raditi na edukaciji kupaca kako bi se više cijenio domaći dizajn jer, priča nam, brojne dame prvo pogledaju šta ima u susjednim zemljama pa tek onda dođu kod bh. dizajnera. Također je, ističe, neophodno podržati rad bh. dizajnera.

"Problem je u tome što država ne stoji iza tekstilne industrije, ne podržava dizajnere u edukacijama u modnim školama Pariza i Milana, jer tu vrstu edukacije kod nas ne možete dobiti, ne podržava izvoz, već ga sputava, a pritom olakšava uvoz robe sumnjivog kvaliteta. Pogotovo u modi gdje se trendovi mijenjaju veoma brzo, a vi sve to morate pratiti kako biste svojim klijenticama omogućili da imaju unikatnu odjeću kreiranu i izrađenu u BiH, a da pri tome ne zaostaje nimalo za svjetskom modnom scenom", rekla je.

S obzirom na to da visoka moda iziskuje velika ulaganja u visokokvalitetne i skupe materijale i podrazumijeva dosta ručnog rada, cijena dizajnerske odjeće je za prilike bh. građana prilično visoka.

"U svakom slučaju, naše dame znaju da cijene moj rad, a to vidim po njihovim izrazima lica kada sretne napuste moj studio i kada mi šalju slike odjevene u Belma Tvico brend", rekla je.

Radna jesen za uspješnu bh. dizajnericu

Iako su pripreme za Pariz bile dugotrajne i naporne, Belma već naredne sedmice počinje raditi na novoj kolekciji jesen/zima 2018/19. koja će, otkriva, biti veoma zanimljiva i ženstvena.

"Trenutno se na Ibizi snima editorijal nove 'Infinity' kolekcije s pjevačicom Goldi Lox. Za nekoliko sedmica trenutnu Semi Couture kolekciju šaljemo za New York jednoj stilistici koja je zadužena za styling mnogih holivudskih zvijezda tako da će moje haljine nositi neke od velikih svjetskih zvijezda", rekla je.

Osim toga, Belma se nada da će uskoro otvoriti vlastiti retail butik gdje će dame koje nemaju vremena za izradu po mjerama moći sebi priuštiti luksuzan i unikatan dizajn u ugodnoj atmosferi. Među njenim, za sada neostvarenim željama su otvaranje butika u Parizu i da njene kreacije nosi Julia Roberts.