POGLEDAJTE GALERIJU
0

Belma Tvico predstavila novu kolekciju "Metamorphosis" baziranu na četiri životna elementa

D. J.
Foto: Press
Pozivajući se na temu ponovnog rođenja i umjetnosti, Belma Tvico osmislila je novu kolekciju za proljeće/ljeto 2022. godine u nekoliko činova.

U svojoj srži, Metamorphosis se bazira na četiri životna elementa ─ vodi, vazduhu, zemlji i vatri ─ i konceptu njihovog cikličnog obnavljanja.

Belma Tvico traga za suštinom života kroz njegove osnovne elemente i pokušava probuditi snagu i moć ženske energije. Kako su elementi u kolekciji isprepleteni, tako se i različiti obrasci koji utjelovljuju vječno kretanje pretapaju iz jednog u drugi: od kretanja mora ─ mirnog i uzburkanog, i odsjaja mirisne smole, preko ponovnog rođenja Feniksa i njegovog leta u različite dimenzije, do ekspanzije boja i energije koja poziva na spas i prosvjetljenje, te tišine Oriona koja podsjeća na poniznost i povezanost s iskonskim izvorom postojanja.

Prvi čin ─ veličanstven u svojoj osnovi ─ ispunjen je raznolikim, custom-designed uzorcima koji su i ranije viđeni u prethodnim kolekcijama Belme Tvico: Nile, Expanding i Celeste. Tri različita dezena bazirana su na istoj ideji: prirodi i njenoj kontinuiranoj ekspanziji. Nile dezen evoluira kroz voluminozne nijanse tamnoplave, ljubičaste i pastelno ružičaste boje prema rubovima tkanine koja kao da cvjeta kroz svaki pokret. U Nile dezenu vidljiva je fluidnost dok se njegov dizajn pretvara u beskonačnu kombinaciju linija i oblika. Expanding, u skladu sa svojim imenom, širi se u slojevite nijanse narančaste, tamne fuksija, i nježne beige boje. Celeste otkriva očaravajuće dubine duboke plave rijeke. Slojevit, kao da oponaša akvarel, to je poetski dezen s uznemirujućom snagom koja izaziva nostalgiju i melanholiju. Pred dezena, u kolekciji nalazimo i umjetničke tragove Bosančice, srednjovjekovnog bosanskog pisma koje Tvico nastavlja oživljavati kroz svoj rad. Koloritni i prenaglašeni u svojoj formi, Bosančica dezeni upotpunjuju arhitektonsku ideju koja leži skrivena iza svakog komada u novoj kolekciji.

Drugi čin je podjednako moderan i umjetnički, doveden do same krajnosti kroz temu pokreta i slobode. Tvico kroz ovaj dio kolekcije istražuje niz silueta: pješčani sat, ravnu kolonu, ili jednostavnu liniju. Ona uokviruje ove različite, a opet komplementarne oblike, u jednu skladnu i kohezivnu sliku.

U trećem činu njezine modne metamorfoze vlada impresivna i energična atmosfera koja nas očarava dok prelazi iz monohromnih u svjetlije, naglašenije tonove. U kreativnom univerzumu Belme Tvico teško je reći gdje prestaje mašta, a gdje počinje moda. Ova kolekcija, kao niti jedna druga do sada, otkriva njenu neustrašivost i revolucionarnu estetiku. Metamorphosis inventivno djelo. Moćno klasično krojeno odijelo je još jednom redefinisano. Korzet je zamršeno konstruisan i kanalizira snažnu, a ipak ženstvenu energiju. Njezin jedinstven pristup modi tako glasno odjekuje kroz lepršave haljine, dvodijelne kombinacije, i bodije koji pružaju efekat druge kože. Linija ramena je iznimno definirana, struk je naglašen i vizuelno sužen, bokovi su proslavljeni kroz krojeve koji veličaju formu ženskog tijela. Svjedoci smo dizajnerskog stava koji potvrđuje da je jedan potpuno specifičan tip žene ─ istinska femme fatale ─ u temelju dizajnerskog ethosa Belme Tvico.

Koloritne i unikatne kreacije Belme Tvico teško je nadmašiti. Za Tvico je moda umjetnička forma s jakim akcentom na nosivosti svakog komada koji dizajnira. Za nadolazeću sezonu, ona redefnira klasične komade iz svog bogatog modnog opusa: odjeću koja utjelovljuje strukturu i sofisticiranost. Tvico daje svojoj ženi moć izbora: skraćene blejzere koje kombinuje sa slojevitim palazzo pantalonama, dvodijelna kratka odijela, haljine i suknje srednje dužine, pripijene bodije, korzete i ležerne pelerine. Kontinuirana evolucija je u srži njezinog pristupa modi. Arhitektonski krojevi i elegantan stil njezin su prepoznatljiv potpis dok korača ka sljedećoj fazi svog dvodecenijskog modnog putovanja. Uvijek ispred svog vremena i duboko ukorijenjena u koncept svoje mašte, Tvico u mislima nosi snažnu i nezavisnu ženu koja je podjednako ženstvena i elegantna. Njezina femme fatale je višeslojno, multidimenzionalno biće─ podjednako senzualno i snažno, snažno i krhko.

Ova kolekcija nas podsjeća da osnaživanje žene dolazi u mnogim oblicima, bilo da se radi o gracioznoj haljini do poda, pripijenoj suknji, ili jednostavno krojenim pantalonama. Belma Tvico nas podsjeća da je odjeća tu da nas zaštiti od vanjskog svijeta i da nam pruži slobodu da budemo ono što jesmo. Tvico pomno osluškuje i razumije šta žene trebaju i žele. Ona se poistovjećuje s idejom nezavisnosti koja nije oslobođena elegancije, ženstvenosti i krhkosti.

Za proljeće/ljeto 2022. godine, Tvico predstavlja beskrajnu potragu za ponovnim otkrićem. Priroda je bila kamen temeljac pri stvaranju nove kolekcije. Postoji nešto plemenito u životnom ciklusu u kojem vlada dualnost: svjetlost i tama. Bilo da zaroni u dubine mističnih riječnih tokova, ili samo pretoči zemljane motive na delikatnu svilu, Tvico doživljava prirodu kao veličanstvenu silu. Kroz svoju modnu metamorfozu, ona pronalazi stabilnost i mir. Vraća joj se dok suptilno ukazuje na njezinu moć kroz svaki odjevni predmet predstavljen u novoj kolekciji. Osjećaj fluidnosti povezuje naizgled različite komade, obnavljajući tradiciju i potičući slobodu kreativnog i modnog izražavanja, potvrđujući još jednom da je moda samo odraz beskrajno inspirativnog svijeta koji nas okružuje.