{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voće i povrće čuvano u frižideru gubi na kvalitetu

21.6.2013. u 11:02
17
9
Voće i povrće čuvano u frižideru gubi na kvalitetu
17
Voće i povrće čuvano u frižideru gubi na kvalitetu
Poznata je činjenica da predugo kuhanje voća i povrća uništava zdrave sastojke. Međutim, i čuvanje povrća u frižideru može biti loše za naše zdravlje.
Stručnjaci kažu da je voće i povrće još uvijek živo nakon branja, što znači da i dalje reaguje na promjene u osvjetljenju, što dovodi do proizvodnje različitih količina zdravih hemikalija.

Ukoliko "dan" slijedi "noć", kao u prirodi, količine ovih hemikalija rastu i opadaju. Ukoliko se čuvaju na mračnom mjestu, poput frižidera, ili konstantno osvijetljenom mjestu, poput supermarketa, zdravi sastojci nikada neće dostići nivo kao u prirodi.

"Voće i povrće ne umire u trenutku branja. Kada bismo mogli da ga čuvamo na mjestu gdje se smjenjuju svjetlosni ciklusi i tempiramo kada tačno da ga kuhamo, mogli bismo znatno pojačati njihovu zdravstvenu vrijednost", kaže Janet Braam, istraživačica i profesorica biohemije.

Nažalost, naučnici još uvijek nisu otkrili u koje tačno doba dana treba jesti određene vrste voća i povrća, kako bi se iskoristilo najviše zdravih sastojaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: