Javljaju se prije ostalih
36

Tri rana znaka upozorenja na demenciju koja možete otkriti dok ljudi govore

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Demencija je pogubna dijagnoza kako za oboljelu osobu tako i za članove porodice i prijatelje. To je stanje koji dolazi sa skupinom simptoma koji se utječu na kontinuirano slabljenje funkcija mozga.
Iako su gubitak pamćenja i poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka, uobičajeni simptomi, zapravo postoji niz drugih znakova koji se često zanemaruju. Ljekar Henk Swanepoel podijelio je neke manje poznate simptome demencije koji možete prepoznati dok razgovarate s ljudima.

Swanepoel je govorio o specifičnoj vrsti demencije poznatoj kao frontotemporalna demencija (FTD). Ovaj oblik demencije, koji utječe na ponašanje i jezik zapravo utječe na frontalne i temporalne režnjeve mozga, često postaje vidljiv tokom društvenih interakcija.

Prema National Health Serviceu, frontotemporalna demencija obično počinje ranije od drugih oblika demencije, a većina dijagnoza javlja se između 45. i 65. godine. To dovodi do promjena u ponašanju i jezičnih poteškoća koje se s vremenom pogoršavaju.

Postoje čak tri znaka frontotemporalne demencije koji se mogu primijetiti tijekom razgovora, a to su: bezosjećajne ili hladne izjave, zbijanje neumjesnih šala te društvena povučenost ili osjećaj nelagode među ljudima.

"Razlog ovakvog ponašanja je taj što demencija uzrokuje nedostatak društvenog uvida ili svijesti. Često se pacijent s demencijom može neprikladno šaliti ili imati nedostatak takta, ali pacijenti također mogu biti povučeni, što može biti neuobičajeno za ih", objasnio je.

Također, Swanepoel je rekao da osoba može pokazati i neke fizičke simptome kao što su spori pokreti, inkontinencija i poteškoće s gutanjem.