Gastro
12

Problemi sa zatvorom? Namirnice koje vam mogu pomoći kod konstipacije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zatvor ili konstipacija je izuzetno čest zdravstveni problem i pogađa mnogo ljudi. I iako zatvor nije najglamuroznija tema na svijetu, svakako je značajna u kontekstu očuvanja dobrog zdravlja.

Navike odlaženja u toalet su različite od osobe do osobe, no ipak većina stručnjaka dijeli mišljenje o tome kako pražnjenje crijeva od tri ili manje puta sedmično može indicirati postojanje problema sa zatvorom.

Konstipacija je najčešće simptom različitih zdravstvenih poremećaja i oboljenja, a najčešće se javlja kod osoba koje imaju hipotireozu (smanjen rad štitne žlijezde). Mogu ga uzrokovati i različiti lijekovi, kao što su oni protiv bolova ili antidepresivi, a vrlo često je zatvor samo posljedica nezdrave prehrane, navodi dr. gastroenterologije i profesorica na univerzitetu u Pittsburghu, Elizabeth Blaney.

Vlakna su ta koja nam pomažu održati redovnu probavu, te stručnjaci preporučuju najmanje 25 grama vlakana dnevno. Prosječna osoba dnevno pojede svega 15 grama. Pored toga, za zdravu je probavu potrebno piti dovoljno vode.

U nastavku čitajte koje su to namirnice koje vam mogu pomoći kod zatvora.

Suhe šljive

Šljive, pogotovo suhe, savršena su namirnica protiv zatvora. One su bogate vlaknima, a jedna suha šljiva ima čak jedan gram vlakana, što ih čini savršenom opcijom za regulisanje stolice. Pored toga, bogate su fruktozom i sorbitolom, fermentiranim šećerom koji ima laksativan efekt.

Kivi

Jedina mana većine voća je ta da sadrže dosta fruktoze, voćnog šećera, zbog čega mogu dovesti do stvaranja gasova. Iz tog razloga dr. Blaney predlaže voće sa manje šećera i više vlakana koje neće uzrokovati nadutost, poput kivija. jedna šolja kivija opskrbljuje tijelo sa 5 grama vlakana, a pored toga, kivi je izuzetno bogat vitaminom C.

Voda

Pored hrane, za zdravlje crijeva je izuzetno važna voda, budući da je ona ključna za lakši prolazak sadržaja kroz crijeva.

"Glavni zadatak crijeva je da apsorbuje vodu, a ukoliko je ne pijete dovoljno, vaša stolica neće lako prolaziti kroz crijeva i doći će do konstipacije", kaže dr. Blaney i savjetuje da se dnevno pije između 8 i 10 čaša vode, kao i konzumiraju namirnice koje su bogate vodom.

Laneno sjeme

Samo jedna kašika lanenog sjemena sadrži dva grama vlakana, a najbolja stvar u vezi lana jeste da ga možete dodati u bilo koji obrok - zobenu kašu, smoothije ili salatu. Budući da laneno sjeme prolazi kroz naša crijeva u svom izvornom obliku, te nam na taj način ne pruža nikakve nutritivne vrijednosti, potrebno ga je samljeti kako bismo iskoristili njegove benefite.

Narandže

Jedna velika narandža nas opkrbljuje sa četiri grama vlakana i ima samo 86 kalorija. Pored toga, citrusno voće sadrži flavonole koji imaju laksativna dejstva.

Zobena kaša

Zobena kaša je također puna vlakana, a pola šolje zobenih mekinja sadrži dva grama vlakana. Vlakna iz zobenih mekinja u kombinaciji sa tečnošću čine želatinoznu masu koja se lako kreće kroz naša crijeva.

Riža

Jedna je japanska studija pokazala kako ljudi koji redovno konzumiraju rižu imaju 41 posto manje šanse da pate od zatvora. Stručnjaci preporučuju tamnu rižu - jedna šolja sadrži četiri grama vlakana, za razliku od bijele, koja sadrži samo jedan gram.

Špinat

Šolja kuhanog špinata sadrži 4 grama vlakana, a špinat je i odličan izvor magnezija, minerala koji pomaže kontrakciju crijeva i redovnu stolicu. Magnezij je odličan laksativ, a u ovom se slučaju posebno preporučuje suplement magnezij citrata.

Jogurt

U jogurtu se nalaze aktivne bakterijske kulture ili probiotici koji opskrbljuju naša crijeva dobrim bakterijama i pomažu održati zdravim probavni trakt. Pored jogurta, izuzetno dobar probiotik je i kefir.

Kafa

Kafa je omiljeni napitak mnogih i jedno od najčešćih laksativnih rješenja. U zrnima kafe se nalaze sastojci koji pomažu kontrakciju crijeva i odlazak u toalet čine lakšima.