Uvrstite ih u ishranu
19

Sadrže neophodne hranjive tvari: Namirnice koje mogu potaknuti zdrav rast kose

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Gubitak kose javlja se kod mnogih ljudi, a može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su nedostatak željeza, hormonalna promjena, kožna oboljenja i druge bolesti.
Ljekar Amir Khan nedavno je objasnio da i ishrana također dovesti do gubitka kose. On ističe da ne postoje namirnice koje će vam direktno potaknuti rast kose, ali da je uravnotežena ishrana bogata proteinima, vitaminima te mineralima može pomoći u održavanju zdravog rasta kose.

"Potrebno je više istraživanja u ovom području, ali evo nekoliko savjeta. Jaja mogu pomoći. Sadrže visok nivo proteina od čega se kosa uglavnom sastoji i nešto što se zove biotin što je bitno za protein kose, keratin", ističe Khan.

Objasnio je da jaja također sadrže cink i selen, koja također podržavaju zdrav rast kose. Osim toga, preporučuje dodavanje bobičastog voća u ishranu.

"Bobičasto voće sadrži vitamin C koji je potreban za proizvodnju kolagena koji može ojačati kosu i mnogo antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kose od oštećenja", dodao je.

Također, zeleno lisnato povrće kao što su kelj i brokula sadrže folnu kiselinu, željezo, a bogati su i vitaminima A i C, koji igraju važnu ulogu u rastu kose. Ističe se i važnost omega3 masnih kiselina koje možemo pronaći u ribi te orašastim plodovima. Uz to, orašasti plodovi sadrže i vitamin E, koji se smatra da je antioksidans za zdrav rast kose.

Prema NHS-u , normalno je izgubiti između 50 i 100 vlasi svaki dan, što mnogi ni ne primijete. Međutim, ponekad gubitak kose može biti znak upozorenja kao što je nedostatak željeza. Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose, najbolje bi bilo da se obratite svom ljekaru.