Bez velikog napora
8

Jednostavne navike koje će vam pomoći da potaknete rad metabolizma i skidanje sala

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Da biste potaknuli metabolizam i skinuli višak kilograma, nije uvijek potrebno da svakodnevno trenirate i drastično smanjite unos kalorija. Uvođenjem malih navika možete postići dugoročne i dobre rezultate.
Kako navodi Best Life, da biste oslobodili puni potencijal svog metabolizma, potrebni su vam čvrsti, naučno potkrijepljeni savjeti, a ne prolazni trend ishrane. Svaka od sljedećih navika osmišljena je kako bi optimizirala vaše trošenje energije i maksimizirala brzinu vašeg metabolizma pretvarajući vaše tijelo u "učinkovitiji stroj" za sagorijevanje masti.

Nemojte izbjegavati doručak

Započnite dan doručkom bogatim hranjivim tvarima kako biste pokrenuli svoj metabolizam. Uključite proteine ​​poput jaja i nemasnog mesa, koji su neophodni za izgradnju mišića i sagorijevanje masti. Ovaj jednostavan jutarnji ritual određuje tempo za dan zdrave ishrane i održane energije. Izuzetno laki obroci kod kuće osmišljeni su za održavanje sagorijevanja masti tokom cijelog dana.

Ostanite hidrirani

Pijte puno vode tokom dana, počevši od jutra. Hidratacija je ključna za održavanje brzine metabolizma. Razmislite o dodavanju kriške limuna u vodu za dodatni okus i metaboličke prednosti.

Uključite proteine ​​u svaki obrok

Usredotočite se na uključivanje dobrog izvora proteina u svaki obrok kako biste pomogli u održavanju mišićne mase i povećali osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje. Visokoproteinska ishrana također zahtijeva više energije za probavu, što dodatno potiče vaš metabolizam. Proteini poput jaja, lososa i nemasne junetine idealan su izbor.

Začinite svoju hranu

Dodavanje začina poput kajenskog papra vašim obrocima može potaknuti vaš metabolizam. Pokazalo se da kapsaicin u paprici povećava potrošnju energije i potiče sagorijevanje masti. Učinite svoju hranu začinjenom, ukusnom i zanimljivom.

Krećite se više tokom dana

Uključite jednostavne aktivnosti poput hodanja ili penjanja stepenicama umjesto korištenja lifta. Redovno kretanje tokom dana održava vaš metabolizam aktivnim i pomaže u sagorijevanju kalorija. Uključite se u trening snage za održavanje i rast mišića.

Jedite više vlakana

Hrana bogata vlaknima poput povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki može pospješiti vašu probavu i osigurati stalnu opskrbu energijom. Ugljikohidrati bogati vlaknima poput zobene kaše, cjelovite pšenice i kvinoje izvrsni su za mršavljenje.