Obratite pažnju
14

Ova uobičajena pogreška mogla bi uništiti vaš baštenski namještaj

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Dani postaju duži i topliji, stoga mnogi ljudi nastoje provoditi vrijeme na otvorenom. Oni koji imaju dvorišta, mogu posebno uživati, ali bi trebali obratiti pažnju na jednu uobičajenu pogrešku prilikom uređivanja dvorišta i dodavanja baštenskog namještaja.
Jedna od osnivačica kompanije za baštenski namještaj Gardensque Ali Wooldridge objasnila je kako bi vlasnici dvorišta mogli oštetiti baštenski namještaj ukoliko ga ostavljaju na nekim mjestima.

Naime, ona savjetuje da tokom proljeća i ljeta izbjegavate postavljanje baštenskog namještaja na travu jer to može dovesti do vlage, plijesni i hrđe.

“Ovo ne samo da uništava vaš namještaj na estetskom nivou, već će s vremenom dovesti i do propadanja. Čak ni najkvalitetniji namještaj neće moći izdržati dugotrajnu izloženost ovakvim uslovima", ističe Wooldridge.

S tim u vezi, objasnila je da baštenski namještaj najbolje staviti na terasu ili kupiti ploče namijenje za uređenje dvorišta. Također, dodala je da ovaj namještaj ne ostavljate ispod drveća jer ćete redovno kupiti lišće i grančice. U slučaju da pronađete vlagu ili plijesan na namještaju, postoji i za to rješenje.

"Očistite baštenski namještaj mješavinom vruće vode i sapuna. Koristite mekanu krpu ili spužvu koju ćete temeljito ocijediti te nježno obrišite svaki dio okvira i površine namještaja kako biste uklonili mrlje, osušenu prljavštinu i sve ostalo što tamo ne bi trebalo biti. Potom, nakon što se osuši, još jednom provjerite ima li preostalih mrlja i još jednom ih izribajte kako biste bili sigurni da su zauvijek nestale", navela je.

Također, savjetuje da se sve pukotine ili oštećenja tretiraju rano, a to je najbolje učiniti tako što ćete kupiti odgovarajući proizvod za popravak vanjskog namještaja i slijediti upute koje ste dobili.