Podvodno blago
15

Potopljeno mediteransko blago - tajna za bolje vino

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ronioci koji su se od Drugog svjetskog rata spuštali na dno Sjevernog mora uglavnom su bili razočarani, jer nisu pronalazili blistave zlatnike i dragulje. No, utjehu bi pronalazili u decenijama starom vinu pronađenom na dnu mora.

Ne samo da su pronalazili decenijama staro vino, već je ono dolazilo s bonusom: bilo je bolje od vina koje se prodavalo po visokim cijenama u luksuznim vinarijama.

Vinarija Bandol iz južne Francuske na isti način testira vino dubokim potapanjem, a za jednogodišnji eksperiment udružili su se sa školom ronjenja.

Potopili su 120 boca Bandol vina do dubine od 40 metara, ostavljajući ih tamo godinu dana. Još 120 boca držano je u podrumu radi upoređivanja.

"Važno je ne samo da živite dugo, već živite dobro", rekao je Guillaume Tari, šef regionalnog udruženja za vino, Vins de Bandol.

Submersija u dubokim vodama "čuva kiselost, jer nema puno svjetlosti, apsolutno nema vazduha, relativno je hladno i temperatura je konstantna", rekao je Tari.