Postoji nekoliko načina
52

Prosuli ste vino po tepihu? Evo čime ćete ga najlakše očistiti

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tvrdokorne mrlje od vina na tepihu mogu biti itkekako frustrirajuće zato što morate biti naročito pažljivi prilikom čišćenja. No, možete ih uspješno ukloniti uz pomoć ovih sastojaka.

Pomješajte dvije šolje tople vode s jednom kašičicom bijelog sirćeta i jednom kašičicom deterdženta. Umočite spužvu u tečnost i iscijedite na mrlju. Zatim mrlju istrljajte čistom krpom i posušite.

Onda izlijte malo vode direktno na mrlju ili namočite čistu krpu hladnom vodom i iscijedite po tepihu kako biste razrijedili vino. Uzmite suhu krpu i njome upijte vodu s tepiha. Ovaj proces ponovite nekoliko puta dok mrlja u potpunosti ne nestane.

Postoji još nekoliko način čišćenja ove tvrdokorne mrlje koji vam može pomoći. Jedan od njih je taj da u omjeru 1:2 pomiješate deterdžent s hidrogen peroksidom. Sačekajte nekoliko minuta da djeluje i očistite čistom krpom ili spužvom.

Soda bikarbona vam isto tako može biti od pomoći. Pomiješajte omjer vode i sode 3:1 i nanesite na mrlju. Zatim prekrijte mrlju čistom krpom i na nju stavite težak predmet jer će na ovaj način soda bikarbona dublje prodrijeti u tepih. Ostavite je tako preko noći i ujutru usišite ostatke sode bikarbone.