Gastro
4

Poroci i godine: Koliko života izgubite dok pušite, gledate TV ili jedete kobasice

Klix.ba
Između dobrog pića i dužeg života pisac Kingsley Amis je uvijek birao ovo prvo, a svoj je stav objašnjavao na sljedeći način: "Ne bih napustio nijedan užitak radi dodatne dvije godine u staračkom domu".

Možda se slažete ili ne, ali glavni problem u ovom citatu jeste da mi naprosto ne znamo koliko je jedan porok tačno štetan po naše zdravlje. Ili drugim riječima - kako uporediti opasnost po zdravlje koju nosi hamburger s prijetnjom po organizam koju nosi više čaša alkoholnog pića.

Kako bi uklonio konfuziju, stručnjak za statistiku David Spiegelhalter pri Univerzitetu u Cambridgeu pokušao je učiniti upravo to pa je ljudske poroke sveo na cifre koje utječu na životni vijek, prenosi BBC.

On je naglasio da brojevi ne služe za sabiranje ili oduzimanje, tj. da jedna vrlina nikada ne može poklopiti porok, ili da jedenje zdravog voća ne može anulirati utjecaj agresivnog pušenja. S druge strane, brojevi koje je Spiegelhalter predočio pomažu u shvatanju šire slike našeg života.

Spiegelhalter nam donosi dobre vijesti kada je riječ o konzumiranju kafe ili trčanju, ali i loše kada je riječ o vinu ili kobasicama.

Gledanje TV-a dva sata dnevno smanjuje život za godinu dana, baš kao i konzumiranje dvije kobasice dnevno. Pušenje jedne kutije cigareta dnevno smanjuje život za sedam godina, a džogiranje ga produžava za dvije godine. Žene žive duže od muškaraca, a svi zajedno živimo oko 13 godina duže od naših pradjedova.