Gastro
16

Namirnice bogate vitaminom B3 usporavaju starenje i štite naše ćelije

Klix.ba
Foto Ilustracija
Foto Ilustracija
Zaboravite na botoks i dubinske peelinge koše - tajna mladog izgleda nalazi se u načinu prehrane i namirnicama koje konzumiramo.

Istraživači sa španskog nacionalnog centra za istraživanje raka su otkrili kako povećanje razine NADPH, molekule koja učestvuje u antioksidativnim reakcijama, povećava antioksidativno dejstvo ćelije.

Na ovaj način ćelije našeg tijela štitimo od propadanja, čime se usporava proces starenja.

Kako povećati NADPH? Tako što ćemo jesti više hrane bogate vitaminom B3, a to su namirnice kao što su divlji losos, tunjevina, piletina, svinjetina, iznutrice (jetrica), kikiriki, govedina, avokado i gljive.

Vitamin B3 se u organizmu stvara iz triptofana, aminokiseline koja je zastupljena u namirnicama životinjskog porijekla (meso, mlijeko i jaja).

Vitamin B3, kao i drugi vitamini B grupe, neophodan je za metabolisanje šećera, masti i proteina, te za stvaranje energije i ćelijsko disanje. Vitamin B3 utiče na psihičko zdravlje, detoksikuje organizam od raznih štetnih hemikalija. Također, pomaže radu digestivnog trakta, zdravlju kože, nervnih ćelija i krvnih sudova.