{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedite kao Grci i budite u formi kada ostarite

4.9.2013. u 13:13
0
15
Jedite kao Grci i budite u formi kada ostarite
0
Jedite kao Grci i budite u formi kada ostarite
Mediteranska kuhinja dobra je za um, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici tvrde da ljudi koji jedu velike količine svježeg voća, povrća, oraha, ribe i maslinovog ulja imaju manji rizik od bolesti poput senilnosti.
Istraživanje Univerzitete u Exeteru je prvi sistematski pregled ranijih studija uticaja ishrane na dobrobit mozga. Istraživanje je uslijedilo nakoon otkrića da isti način ishrane može pomoći u prevenciji genetskog rizika od moždanog udara.

Devet od 12 studija pokazalo je da je pojačana mediteranska ishrana povezana sa boljim kognitivnim funkcijama te da snižava stopu kognitivnog odbijanja i smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

"Mediteranska hrana je ukusna i hranjiva, a naš sistematski pregled pokazao je i da može pomoći u zaštiti mozga od starenja, smanjujući rizik od senilnosti. Dok veza između mediteranske ishrane i smanjenja rizika od senilnosti nije nova, naša studija je prva koja je sistematski analizirala sve postojeće dokaze", rekla je voditeljica istraživanja Iliana Lourida

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: