Reagujte što prije
76

Otkriven novi znak upozorenja za Alzheimerovu bolest, a koji se javlja u dobi od 40 godina

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Rano uspostavljanje Alzheimerove bolesti je ključno, jer kasna dijagnoza znači da će oboljeli imati manje vremena za kontrolom bolesti i donošenjem životnih odluka. No, naučnici su otkrili novi znak upozorenja, koji se javlja u dobi od 40 godina.
Naučnici s Univeristy Collegea u Londonu otkrili su da bi takozvana izgubljenost u vremenu i prostoru mogla biti znak Alzheimerove bolesti.

Oni su testirali vještine navođenja pomoću slušalica za virtualnu stvarnost i otkrili da su ljudi s najvećim rizikom od demencije imali najgore rezultate. Noseći slušalice, sudionici su morali hodati preko polja do predmeta koji su nestajali kada bi došli do njih.

Slušalice su zatim uklonile vizualne znakove u okruženju i sudionici su morali hodati nazad do mjesta gdje su se sjećali da je bio prvi predmet. Rezultati objavljeni u časopisu Alzheimer's and Dementia navode da su se sudionici s najvećim rizikom od Alzheimerove bolesti najviše borili, ali nisu imali problema s drugim kognitivnim testovima.

To sugeriše da se problemi s navigacijom mogu pojaviti godinama ili desetljećima prije drugih simptoma Alzheimerove bolesti. Također, muškarci su bili lošiji od žena u ovom testu navigacije.

"Nadamo se da će to saznanje pomoći ljudima da dobiju pravovremenu i tačnu dijagnozu", navela je istraživačica s Instituta za kognitivnu neuroznanost UCL i autorica studije Coco Newton.

Ovo je posebno važno ako se pojedini lijekovi protiv Alzheimerove bolest odobre, jer će ono pomoći u čišćenju toksičnih nakupina amiloida u mozgu tokom ranije faze bolesti. No, naučnici su istakli da bi ti revolucionarni lijekovi zapravo mogli smanjiti mozak pacijenata i biti štetni.

Na kraju, važno je istaknuti i druge simptome uobičajene za ovu bolest, a to su: problemi s pamćenjem, problemi s razmišljanjem i rasuđivanjem, promjene raspoloženja te promjene u percepciji udaljenosti.