Čips je popularna grickalica, snack proizvod koji se najčešće pravi od krompira, ali i drugog povrća. Pravi se tako što se krompir nareže na tanke ploške, prži u ulju, soli i pakuje u kesice. Osim od povrća, čips se pravi i od voća, kao npr. od jabuka ili banana, prilikom čega se voće reže na tanke ploške i suši u komorama.
Neke vrste čipsa se prave od mješavine pšenice, riže, kukuruza i krompirovih pahuljica, a zbog velikog udjela masnoće, kalorija i natrija, ne preporučuje se njegova česta konzumacija, budući da može povećati rizik od debljanja.
Primjerice, oko tridesetak grama čipsa (otprilike 15 do 20 listića) sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija, a jedna studija iz 2011. godine je pokazala kako svakodnevna konzumacija ove količine čipsa dovodi do prosječnog debljanja i do jednog kilograma tokom četiri godine.
Kod nas se uglavnom mogu naći standardne verzije od krompira, uz dodatak paprike, chillija ili sira, a u fotogaleriji pogledajte neke od neobičnih verzija kao što su npr. čips sa okusom cappuccina, čokolade, krastavca, kivija, borovnica, čaja od limuna, makarona sa sirom...