Gastro
11

Volite li čips? Pogledajte ove neobične okuse!

Klix.ba
Šta kažete na čips sa okusom čokolade, krastavca, borovnice ili makarona sa sirom?

Čips je popularna grickalica, snack proizvod koji se najčešće pravi od krompira, ali i drugog povrća. Pravi se tako što se krompir nareže na tanke ploške, prži u ulju, soli i pakuje u kesice. Osim od povrća, čips se pravi i od voća, kao npr. od jabuka ili banana, prilikom čega se voće reže na tanke ploške i suši u komorama.

Neke vrste čipsa se prave od mješavine pšenice, riže, kukuruza i krompirovih pahuljica, a zbog velikog udjela masnoće, kalorija i natrija, ne preporučuje se njegova česta konzumacija, budući da može povećati rizik od debljanja.

Primjerice, oko tridesetak grama čipsa (otprilike 15 do 20 listića) sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija, a jedna studija iz 2011. godine je pokazala kako svakodnevna konzumacija ove količine čipsa dovodi do prosječnog debljanja i do jednog kilograma tokom četiri godine.

Kod nas se uglavnom mogu naći standardne verzije od krompira, uz dodatak paprike, chillija ili sira, a u fotogaleriji pogledajte neke od neobičnih verzija kao što su npr. čips sa okusom cappuccina, čokolade, krastavca, kivija, borovnica, čaja od limuna, makarona sa sirom...