{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Previše brze hrane vas može učiniti depresivnima i anksioznima

29.3.2015. u 11:26
12
35
Previše brze hrane vas može učiniti depresivnima i anksioznima
12
Previše brze hrane vas može učiniti depresivnima i anksioznima
Foto: Ilustracija
Brza hrana se, pored toga što je ukusna, često čini kao jednostavno i praktično rješenje. Ipak, osim što će vam u nerazumnim količinama dati suvišne kilograme, kalorična i masna hrana koju jedemo "s nogu" može dovesti i do psiholoških poteškoća.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nova studija objavljena u žurnalu Biological Psychiatry, a koju su proveli istraživači sa Louisiana State univerziteta pokazala je kako jedenje masne i kalorične hrane kao što su hamburgeri, hot dogovi i pomfrit može povećati rizik od depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja.

Bakterije koje se nalaze u crijevima i čine sastavni dio crijevne mikroflore nazivaju se mikrobiomi, no promjena u njihovoj strukturi i količini, usljed određene prehrane, može utjecati na funkcije mozga, te način na koji se ponašamo.

U eksperimentu kojeg su proveli na laboratorijskim miševima, naučnici su životinjama normalne težine dali običnu hranu, no ubrizgali crijevne bakterije gojaznih miševa koje su hranili masnom i kaloričnom hranom. I iako miševi koji su normalno jeli nisu bili gojazni, imali su crijevne bakterije gojaznih miševa koji su se hranili masnom i kaloričnom hranom.

Kod njih je primijećena promjena u ponašanju - bili su anksiozniji i imali su slabije pamćenje, usljed čega su naučnici došli do saznanja kako crijevna flora i bakterije u crijevima u velikoj mjeri utječu na mozak i ponašanje.

I iako je studija obavljena isključivo na miševima, istraživači smatraju kako ovakav način prehrane, čak i ako je privremen povećava sklonosti ka iritabilnosti, depresiji, anksioznosti i rizik od mentalnih oboljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: