Šest vrsta
60

Ovo su namirnice koje su bogate željezom

Klix.ba
Ukoliko vam nedostaje željeza, ne brinite, postoji šest vrsta namirnica pomoću kojih ćete ga brzo nadoknaditi.

Špinat je bogat željezom i antioksidantima, kao i mnogim drugim hranjivim materijama. Špinat možete jesti u sendviču, možete napraviti smoothie ili supu. Nivo hemoglobina u krvi će se povećati.

Grožđice su jedan od najboljih izvora željeza. Jedna grožđica sadrži oko 1,6 miligrama željeza, koje pomaže organizmu da proizvodi krv. Grožđice možete jesti s pahuljicama, jogurtom, salatama, a neki ih stavljaju i u supe.

Kamenice su bogate proteinom, omega-3 masnim kiselinama i željezom. Samo 85 grama kamenica sadrži 8 miligrama željeza, što je dovoljno za dnevne potrebe organizma. Ukoliko pojedete kamenice za večeru, problema s hemoglobinom neće biti.

Leća se smatra najzdravijom hranom, bogata je željezom, a po porciji sadrži 3 miligrama željeza. Može se dodati u supu, paprikaš i pastu.

Soja je prema mišljenju mnogih "superhrana", jer je bogata proteinima, nezasiženim mastima, vlaknima i željezom. Ona pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, raka i osteoporoze.

Sušeni paradajz je odličan izvor antioksidanata, vitamina C i likopena. Jedna šolja sušenog paradajza sadrži gotovo 30 posto dnevno potrebne količine željeza.