Pazite na ishranu
16

Ove namirnice trebali biste izbjegavati pred spavanje, uništit će kvalitetu vašeg sna

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko imate problema sa spavanjem, trebali biste razmisliti o tome šta ste konzumirali neposredno prije odlaska na spavanje. Naime, određene namirnice mogu utjecati na kvalitetnu vašeg sna.
Obroci koje jedemo noću mogu ometati nivo šećera u krvi, ali ubrzati rad živčanog sistema te pokvariti probavu. To se odnosi i na neke namirnice koje su prilično zdrave.

Pomfrit

Pomfrit i druge namirnice pržene u dubokoj masnoći štete vašem probavnom sistemu. Zbog toga bi ih radije trebali izbjegavati neposredno prije spavanja jer mogu uzrokovati probavne smetnje kao što su bolovi u stomaku i nadutost.

Tacosi

Tacosi su jedan od meksičkih specijaliteta, koje biste trebali izbjegavati u večernjim satima. Osim što je bogati masnoćama, veoma je začinjen, a poznato je da začinjena hrana dovodi do refluksa kiseline koja može izazvati bolove u prsima i stomaku, ali i podrigivanje.

Ljute papričice

Ljute papričice i slični začini koji sadrže kapsaicin odlični su za smanjenje upale i ublažavanje boli, ali nisu dobri za san. Jedno je istraživanje pokazalo da ljute papričice pogoršavaju refluks kiseline kod pacijenata s gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB).

Burgeri sa sirom

Generalno posmatrajući, burgeri nisu najbolja opcija obroka ni tokom dana, naročito ako je s dodatkom sireva, koji su kalorični. Ne samo da ugrožava vašu tjelesnu težinu, burgeri sa sirom zbog masnoća mogu dovesti do probavnih smetnji kada se pokušavate opustiti.

Citrusno voće

Iako je bogato vitaminima i vlaknima, voće poput narandži, limuna i limete nisu najbolja opcija pred odlazak na spavanje. Citrusno voće je kiselo, a to može biti problematično za refluks kiseline. Stoga, za večernji obrok radije birajte neko drugo voće.

Slatkiši

Zbog velike količine šećera, slatkiši mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi. Jedno istraživanje iz 2022. godine otkrilo je povezanost između prehrane s visokim udjelom šećera i loše kvalitete i trajanja sna.

Energetski napici

Energetska pića su takozvani neprijatelji broj jedan za spavanje. S prirodnim i sintetskim stimulativnim sastojcima, oni su prilično suprotni smirenju. Studija iz 2019. godine otkrila je statistički značajnu povezanost između konzumacije energetskih pića i loše kvalitete sna.

Kafa

Kafa je napitak kojeg ljudi generalno piju ujutro. To je zato što sadrži kofein, koji pomaže da ostanete budni. Neka istraživanja sugerišu da izbjegavate kafu čak i do šest sati prije spavanja jer može imati negativne učinke na san.

Čaj s kofeinom

Neke vrste čajeva poput crnog i zelenog imaju značajne količine kofeina, što vas može dugo držati budnima. Prema klinici Mayo, zeleni čaj obično ima 28 miligrama kofeina po šolji, dok ista količina crnog čaja sadrži 47 miligrama.

Alkohol

Zanimljivo je da vas alkohol može uspavati. No, ono što je manje poznato jeste da alkohol tokom noći utječe na kvalitetu sna. Stoga se ne trebate čuditi ako se češće budete budili i čak odlazili u toalet.