Koje su prednosti redovnog konzumiranja jagoda: Prepune su vitaminima i mineralima bitnim za zdravlje

Jagode su odličan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa ključnog za imuni sistem i zdravlje kože. Ove namirnice bogate su I kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i bitan je za mnoge tjelesne funkcije. Uz to jagode sadrže topiva i netopiva vlakna bitna za probavno zdravlje, osjećaj sitosti i mogu pomoći pri mršavljenju.
U mnogim tjelesnim procesima učestvuje mangan kojeg jagode sadrže u tragovima. Osim toga, ovo voće obiluje antioksidansima poput pelargonidina, elaginske kiseline, elagitanina, a ovi spojevi štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Također, jagode ne uzrokuju nagli porast nivoa šećera u krvi nakon konzumacije. Sve to čini da jagode usporaaju probavu glukoze i smanjuju skokove šećera i inzulina nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Zbog toga se smatraju sigurnim za osobe s dijabetesom i korisnim u prevenciji metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.
Visok sadržaj vitamina C čini jagode moćnim pojačivačem imuniteta. Također vitamin C je ključan za sintezu kolagena, proteina važnog za elastičnost i zdravlje kože te pomaže u zarastanju rana.
Antioksidansi u jagodama, posebno flavonoidi štite moždane stanice od oštećenja i smanjuju upale u mozgu. Kako tvrde stručnjaci, redovna konzumacija jagoda može usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem i smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.