Gastro
20

Kako zapravo izgleda jesti 8.000 kalorija dnevno

Klix.ba
Žitarice, mlijeko, proteinski šejk s kokosovim mlijekom, uljem i avokadom = 1,954 kalorije
Glumac Bradley Cooper se za potrebe uloge u filmu "American Sniper" morao udebljati čak 20 kilograma, a kako bi to postigao, morao je unositi čak 8.000 kalorija dnevno.

Teško je i zamisliti kako u stvarnosti izgleda 8.000 kalorija, stoga je nutricionistica Dana James odlučila sastaviti dnevni jelovnik kako bi pokazala o kolikoj se količini i vrsti hrane radi.

Svakako se radi o velikoj količini hrane kvantitativno, no kad je u pitanju kalorijska vrijednost, i ne čini se tako mnogo, budući da čak i relativno mala količina nekih namirnica sadrži zastrašujuće mnogo kalorija. Primjerice, međuobrok koji čini 140 gr oraha sadrži oko 900 kalorija, što je gotovo polovina dnevnih potreba za kalorijama kod žena.

"Svakodnevno upoznajem žene koje uopšte nisu svjesne toga koliko kalorija imaju namirnice koje jedu i ne prestaju se čuditi tome što se debljaju, a uopšte 'ne jedu mnogo'...", kaže James.

Dnevni unos kalorija i potreba za njima variraju u odnosu na vaš spol, godine, tjelesni indeks mase, fizičku aktivnost i brojne druge faktore, no ukoliko govorimo o prosjeku, žene, da bi održale poželjnu težinu, trebaju unositi između 1500 i 2000 kalorija dnevno, a muškarci između 2500 i 2700 kalorija.