Gastro
253

Jela koja prave naše nane: Naučite spremati jalan sarmice od vinove loze

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarma, dolma i japrak su jela koja potječu iz Osmanskog carstva, a i dan danas su se zadržala kao popularna i na našoj trpezi.

Jela sa listovima vinove loze se najčešće zovu "japrak", što na turskom znači list. Ipak, za razliku od "klasičnog" japraka koji se priprema s mesom, popularna je i vegetarijanska, laganija varijanta, pod nazivom "jalan sarma/dolma".

Jalan sarmu/dolmu, Turci zovu "yalangi", što u prevodu znači "lažno", upravo iz razloga jer ne sadrži meso.

Ipak, ovo je jelo idealno za sve one koji u ovim ljetnim danima žele pripremiti nešto ukusno, lagano i zdravo. List vinove loze je izuzetno ljekovit, te bogat vitaminima i mineralima. U listu vinove loze nalazi se dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcija, magnezija, bakra i mangana, a koristi se kao protuupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

U današnje vrijeme i uz ubrzan životni tempo, mnogi od nas nemaju dovoljno vremena da provode dosta vremena u kuhinji pripremajući "zahtjevna" jela, te se iftarska trpeza u ljetnom periodu često zasniva na "brzoj" hrani i instant rješenjima.

Ipak, spremanje starih jela koje su kuhale naše nane sa sobom donosi određenu čar, a dosta mladih ljudi se trudi održati upravo tu tradiciju na životu.

"Bitno je da se održi tradicija kuhanja, jer je upravo ta tradicija dokaz našeg identiteta. Pored toga, sva jela kojima posvetimo malo više vremena su zdravija od brze hrane. To je hrana koja se sprema s ljubavlju, pa se onda i ljudi drugačije okupe oko te trpeze, što iftaru daje jedno drugačije, ljepše ozračje", kaže rediteljica Sabrina Begović Ćorić koja nas je ugostila u svom domu, a ovo je jelo naučila spremati od svoje svekrve.

Sastojci:

40 listova vinove loze šolja riže veza peršuna veza mladog luka pola šolje svježe nane tri kašike ulja so biber

Priprema:

Listove loze prokuhati u vrućoj vodi. Na ulju propržiti rižu, u nju dodati luk i pržiti dok ne omekša. Dodati nasjeckani peršun i nanu, te preliti šoljom vode. Nakon što provri, isključiti, ostaviti na vrućem kolu da riža upije vodu. Posoliti i pobiberiti po želji. Nadjev i listove ohladiti, a potom ih filovati. Za filovanje je važno ne stavljati veliku količinu nadjeva u listove, te čvrsto zamotati da sarmice ne bi pucale i razmotavale se. Sarmice staviti u šerpu, poklopiti ih tanjirom i staviti na njega nešto teško (poput čaše vode), kako se ne bi razmotavale. Pustiti da provri i odmah smanjiti na blagu vatru. Kuhati maksimalno 45 minuta. Sarmice od vinove loze možete servirati uz krišku limuna, svježu mentu i pavlaku.

Prijatno!